LONDEN - De Internationale Automobiel Federatie FIA en de renstallen in de Formule 1 hebben radicale maatregelen genomen om de kosten te reduceren en de spanning terug te brengen op het racecircuit.

De federatie hield de renstallen woensdag tijdens een bijeenkomst in Londen voor dat het vooral over moet zijn met de verdere technische ontwikkeling op elektronisch gebied. De FIA zette druk op de besluitvorming omdat de teams zelf niet met voorstellen zijn gekomen.

Snufjes

In het komende seizoen, dat in maart van start gaat, is radiocontact tussen coureur en teambaas tijdens de race verboden. Ook het bijstellen van de elektronica vanuit de pits is niet langer toegestaan. Verder mogen teams tussen het einde van de kwalificatiereeks en de start van de race slechts aan wagens sleutelen onder supervisie van de FIA. Ook kunnen teams in het raceweekeinde slechts twee wagens inzetten. Er komt een verbod op technische snufjes, zoals automatische transmissie, tractiecontrol (trekkracht van de motor) en automatische start. In de jaren tot volgen nog meer maatregelen, aldus de FIA.

Doordat slechts topteams als Ferrari, Williams en McLaren de financiële middelen hebben om de nieuwste technieken toe te passen, is er de laatste jaren nauwelijks meer strijd in het wereldkampioenschap. De overige teams doen niet meer mee om de prijzen of haken noodgedwongen af door geldgebrek (vorig seizoen Prost en Arrows).