RIJSWIJK - AZ heeft een prima uitgangspositie om donderdag de achtste finales van het UEFA-bekertoernooi te bereiken. Na het 3-3 gelijkspel in de uitwedstrijd tegen Fenerbahçe vorige week kan alleen een nederlaag of een nog hoger gelijkspel de Alkmaarders uit de volgende ronde houden.

Bij AZ zijn aanvoerder Shota Arveladze en Rogier Molhoek weer inzetbaar. David Mendes da Silva mist het duel met de Turken door een knieblessure.

Ajax moet in de tweede wedstrijd tegen Werder Bremen minstens drie keer scoren. Dat is nodig om de 3-0 nederlaag van de uitwedstrijd in de eigen Amsterdam Arena goed te maken.

Grygera

Ajax-trainer Henk ten Cate kan niet beschikken over de geblesseerden Zdenek Grygera, Urby Emanuelson en Thomas Vermaelen en de geschorsten Olaf Lindenbergh en Gabri.

Zowel Glasgow Rangers als Blackburn Rovers moet in de thuiswedstrijd een achterstand goedmaken. De Rangers gingen vorige week met 2-1 onderuit tegen het Israelische Hapoel Tel Aviv.

Blackburn verloor nipt bij Bayer Leverkusen: 3-2. Beide Britse ploegen hebben aan een kleine overwinning genoeg om de volgende ronde te bereiken.