ROTTERDAM - De vreugde over de terugkeer op de tennisbaan won het bij Martin Verkerk woensdag van de pijn over de nederlaag tegen Rik de Voest. De Zuid-Afrikaan werkte in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi van Rotterdam niet mee aan een glansrijke terugkeer van de 'lost boy' van het Nederlandse tennis.

Bekijk video

Met 6-3 en 7-6 sloeg de onbekende Zuid-Afrikaan, als lucky loser in het hoofdtoernooi beland, de voormalig finalist van Roland Garros (2003) terug naar Florida. "Ik heb hier wel eens verloren dat ik geen racket meer over had. Maar ik ben tevreden. Er schortte genoeg aan, maar zes weken geleden was ik nog een soort van gestopt. Ik kon geen vijf meter sprinten."

Roman

De opkomst en (bijna) ondergang van Martin Verkerk is een roman waard. Na de verloren finale op Roland Garros reikte hij naar plaats veertien op de wereldranglijst, een zomer later begon de ellende met een hardnekkige schouderblessures, operaties, de ziekte van Pfeiffer en andere ongemakken die uiteindelijk leidden tot een iets te uitbundige levensstijl.

"Ik heb een tijd niet geleefd voor mijn sport. Daar waren redenen voor maar ik had me wel iets professioneler kunnen opstellen", erkende hij woensdag na zijn vooralsnog eenmalige optreden op Nederlandse bodem. Zaterdag zit hij al weer in het vliegtuig naar Florida waar hij ook de afgelopen twee maanden verbleef.

Trots

"Ik heb daar keihard gewerkt. Als ik zie waar ik nu sta ben ik toch een beetje trots. Het was vandaag niet super, zeker niet perfect maar wel goed genoeg. Als je tweeënhalf jaar niet in een raceauto hebt gezeten, gaat het ook niet meteen vanzelf", vertelde de 28-jarige tennisser uit Alphen aan den Rijn. De tiebreak van de tweede set leverde hem geen enkel punt op. "Dan zie je dat je niet meer gewend bent wedstrijden te spelen."

Wildcard

Verkerk kreeg op het laatste moment alsnog een wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek nadat de Cyprioot Marcos Baghdatis te elfder ure had afgezegd. Liever had hij gewild dat Krajicek eerder aan hem had gedacht. "Als een Nederlandse jeugdspeler, Sluiter en een buitenlandse topper voorrang krijgen begrijp ik dat. Maar twee jonge Nederlanders en Baghdatis, dat was een klap in mijn gezicht."

Schouder

Krajicek vreesde een tennisser uit te nodigen die halfweg de partij misschien wel op halve kracht zou moeten serveren maar de schouder van Verkerk hield het goed. "De schouder is goed, ik voel me redelijk fit, de motivatie is ook goed. Die jongen staat 132e op de wereldranglijst en ik ben niet weggetikt", constateerde hij tevreden.

"Maar ik ben fysiek nog wel een eindje van mijn oude niveau af. Als ik vandaag het gevoel had gekregen dat het er niet meer in zit, dan was ik gestopt. Ik wil nog voor toernooizeges gaan en ik denk dat dat kan. Top 50 moet er gewoon nog inzitten."

Beschermde status

De route loopt de komende weken via onder andere Indian Wells, Miami, Monte Carlo en Rome naar Roland Garros. Verkerk geniet als lang geblesseerde speler een beschermde status waarmee hij bij acht toptoernooien tot begin juni welkom is. "Eigenlijk ben ik nog niet toe aan die toernooien maar ik zou gek zijn als ik die beschermde positie ga gebruiken om aan challengers deel te nemen."

Emotie

Verkerk voelde veel emotie na afloop. "Meer nog dan tijdens de partij, dan ben je alleen bezig met winnen." Winnen lukte niet, hoe zeer Verkerk en de toeschouwers in Ahoy' ook wilden.

Topsport

Verkerk kwam na zijn laatste optreden in de ATP Tour in de zomer van 2004 terug in een warm bad. Al voelde hij dat zelf nog niet zo. "Als ik na Roland Garros 2003 omkeek zag ik steeds duizend mensen achter me staan, die zijn er niet meer. Als je wint heb je vrienden. Zo is topsport."