AMSTERDAM - Trainer Henk ten Cate schat de kans op 1 procent dat Ajax donderdagavond voor eigen publiek Werder Bremen de doorgang tot de achtste finales van de UEFA-beker belet. Hij wil wel dat zijn ploeg de tweede ontmoeting met de Duitsers in elk geval winnend afsluit.

Ten Cate kiest tijdens de tweede ontmoeting met Werder Bremen volledig voor de aanval. Centrumspits Klaas-Jan Huntelaar krijgt hulp van de vleugelaanvallers Leonardo en Ryan Babel. Ook de aanvallend ingestelde Wesley Sneijder en Kenneth Perez maken deel uit van de basisformatie.

De offensieve speelstijl is niet alleen ingegeven door de verloren eerste ontmoeting (3-0). Ten Cate mist maar liefst zes verdedigend ingestelde spelers. Zdenek Grygera, Thomas Vermaelen en Urby Emanuelson zijn geblesseerd. Ook de geschorste Olaf Lindenbergh en Gabri en de niet speelgerechtigde Edgar Davids nemen noodgedwongen plaats op de tribunes van de zeker niet volle ArenA.

Realistisch

"Het lijkt me daarom een beetje te veel van het goede om helemaal in een zogenaamd wonder van Amsterdam te geloven", stelde Ten Cate. "We willen in ieder geval winnen. Als dat lukt, dan zien we wel hoe hoog die zege uitpakt. Maar we moeten wel realistisch blijven", aldus de trainer die de jeugdspelers Vurnon Anita, Gregory van der Wiel en Jeffrey Sarpong aan zijn selectie heeft toegevoegd.

Trainer Thomas Schaaf van Werder Bremen waarschuwde aan de vooravond voor het tweede duel met Ajax voor al te veel optimisme. "We hebben in de competitie drie wedstrijden op rij verloren. Het zou heel dom zijn om Ajax te onderschatten. Dan kan het wel eens fout gaan. Ajax is gebrand op eerherstel. Dat weet ik zeker. Daarbij heeft Werder zelf ook wel eens een grote achterstand ongedaan gemaakt."

Schaaf doelde op de thuiswedstrijd die Werder Bremen in 1999 tegen Olympique Lyon speelde. De Duitsers leken na de nederlaag in Frankrijk (3-0) kansloos voor een langer verblijf in Europa. Toch wonnen ze voor eigen publiek met 4-0. "Zo'n scenario moeten wij voorkomen", aldus Schaaf.

De trainer van Werder Bremen weet nog niet helemaal zeker of hij over de lichtgeblesseerde Naldo en Torsten Frings kan beschikken.

Kritiek

De laatstgenoemde middenvelder uitte de afgelopen zaterdag na afloop van de nederlaag tegen Hamburger SV felle kritiek op zijn medespelers. Hij verweet sommige ploeggenoten een gebrek aan inzet.

"Misschien had hij die kritiek beter intern kunnen houden", stelde trainer Schaaf. "Maar alles is uitgepraat. Tegen Hamburger SV hebben we gezien wat één Nederlander ons kan aandoen", doelde hij op de twee treffers van Rafael van der Vaart. "Ajax heeft meer spelers als Van der Vaart. We zijn dus gewaarschuwd."