AMSTERDAM - De Amerikaanse voetbalbond USSF is bezig een bod samen te stellen op het wereldkampioenschap voetbal van 2018. De Amerikanen willen daarnaast als reserveland optreden voor het WK van 2014.

Het WK 2014 is toegewezen aan het Zuid-Amerikaanse continent maar binnen de mondiale voetbalbond Fifa is men er niet gerust op dat een land op dat continent een goed toernooi kan verzorgen. Grote kanshebber voor de mondiale eindronde van 2014 is Brazilië. Maar de stadions in het land zijn grotendeels verouderd en voldoen niet aan de veiligheidseisen van Fifa.

De voetbalbond vroeg zich openlijk af of er überhaupt een land op het continent was dat de benodigde infrastructuur heeft om zo'n groot toernooi te organiseren. Naast Brazilië heeft ook Colombia zich officieel kandidaat gesteld voor het WK van 2014.

Benelux

De Fifa hanteert een verdeelsleutel voor welke continentale bond wanneer een WK mag organiseren. Na Zuid-Amerika zou eigenlijk Europa weer aan de beurt zijn. Voor het wereldkampioenschap van 2018 is dan ook interesse vanuit Engeland en de Benelux-landen, maar ook Australië heeft zich kandidaat gesteld voor de eindronde.

De voorzitter van de U.S. Soccer Federation (USSF) Sunil Gulati wil komend weekeinde, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de bond, een organiserend comité opzetten en de Fifa officieel op de hoogte stellen van hun interesse in het WK 2018.

Spectaculair

"Wij hebben in 1994 laten zien dat de Verenigde Staten in staat zijn een fantastisch evenement te organiseren", aldus de voorzitter in de Washington Post. "Wij maken tegenwoordig veel meer deel uit van de internationale voetbalgemeenschap, ik ben dan ook van mening dat wij ditmaal een spectaculair evenement zouden kunnen organiseren."

De voorzitter van de USSF stak zijn interesse voor de eindronde van 2014 niet onder stoelen of banken. "Wij weten dat het WK in 2014 naar Zuid-Amerika hoort te gaan, maar mocht dat niet lukken dan zijn wij bereid het toernooi te organiseren. De Fifa weet inmiddels waar wij toe in staat zijn."

Het laatste wereldkampioenschap op het Zuid-Amerikaanse continent was het WK van 1978 in Argentinië. Het volgende wereldkampioenschap wordt in 2010 gehouden in Zuid-Afrika en is de eerste mondiale eindronde op het Afrikaanse continent.