RIJSWIJK - De Eneco Tour, een rittenkoers door Nederland en België uit de ProTour, gaat toch door. In de VOF die de licentie beheert, neemt oud-wielrenner Bart Voskamp de plaats in van Henk van Mulukom.

Voskamp zal de wedstrijd organiseren in samenwerking met de Belg Rob Discart.

De wijziging is het gevolg van een geslaagde bemiddelingspoging van voormalig ANWB-voorzitter Paul Nouwen. Die moest na een reeks conflicten en rechtszaken de partijen weer aan tafel zien te krijgen. Van Mulukom blijft adviseur van de Nederlandse tak van de organisatie.

Conflict

Nouwen was door hoofdsponsor Eneco ingeschakeld om de kibbelende partijen bij elkaar te brengen. Eneco had via de rechter het aftreden geëist van Van Mulukom als voorzitter van de stichting Ronde van Nederland omdat hij volgens het energiebedrijf de belangen van de wielerronde had geschaad.

Er was sprake van een slepend conflict tussen de Nederlandse en Belgische tak van de organisatie waardoor de toekomst van de Eneco Tour in gevaar was. Discart en Van Mulukom wilden niet meer verder met elkaar, maar het probleem was dat de door de internationale wielrenunie UCI vergeven ProTour-licentie in bezit van hen beiden was.

Assistent

Van Mulukom was er eerder in geslaagd via de rechter een verbod op voorbereidingen in Nederland af te dwingen. Door de bemiddeling van Nouwen zijn de juridische procedures stopgezet. Ook blijft de organisatie in handen van de VOF Eneco Tour Organisation met nu Discart en Voskamp, vorig jaar al assistent van Van Mulukom, als directeuren. De Eneco Tour wordt gehouden van 21 tot en met 29 augustus.