ROTTERDAM - Tennis moet een herkenbaarder gezicht krijgen. Het belang van toernooien is voor fans vaak niet in te schatten.

Etienne de Villiers, voorzitter van de vereniging van proftennissers ATP, gaat daarom de kalender wijzigen. Vanaf 2009 zijn de Masters-toernooien de Champions League van het tennis.

Finale

De Villiers bezocht woensdag het tennistoernooi van Rotterdam en ontvouwde zijn plannen. Acht toernooien (Masters) vormen het hoogste podium van de ATP Tour waar de toppers verplicht zijn te spelen. Aan het eind van het jaar volgt een finale, als het aan De Villiers ligt in Londen.

Onder die serie wedstrijden komt een cyclus van tien tot twaalf toernooien, waarvoor Rotterdam kandidaat is. Hoewel de Zuid-Afrikaan onder de indruk was van de ambiance in Ahoy' deed hij geen toezeggingen.

Markt

De tenniskalender telt nu nog negen Masters-toernooien waarvan de toppers er verplicht zeven moeten spelen. De finale was de afgelopen jaren in de Chinese metropool Shanghai, maar wordt straks sowieso weer in Europa gehouden. "Wel blijft een van de Masters in China. Het is een belangrijke afzetmarkt", zei De Villiers, die eerder werkzaam was bij Walt Disney.

Droomwereld

Het creëren van een droomwereld was daar het motto. In het tennis wil De Villiers een herkenbaar imago ontwikkelen, ook bij de toernooien waar de toppers niet massaal aanwezig zijn. "Wat dat betreft is Rotterdam een goed voorbeeld. Je kunt hier in Ahoy' een dag doorbrengen, ook al zie je geen topspelers. Het is 'classy', ik ben onder de indruk."

Herkenbaarheid

Maar hij wees meteen ook op een tekortkoming. "Ik kan hier niet meteen zien dat dit een toernooi uit de ATP Tour is. De herkenbaarheid ontbreekt. Het publiek moet bovendien meteen snappen hoe belangrijk een toernooi is. Er komen dus verschillende leagues, zoals dat in vrijwel alle sporten het geval is."

De Masters-toernooien worden de "1000's", naar het aantal punten dat de winnaar voor de wereldranglijst kan verdienen. De categorie er onder worden de 500's, daar weer onder komen de 250's.

In de toekomst hoopt De Villiers ook iets te doen aan de vele afzeggingen die toernooidrecteuren tot wanhoop drijven. In Rotterdam zag Richard Krajicek net als vorig jaar weer verscheidene spelers op het laatste moment afhaken, al dan niet met serieuze blessures.

Zekerheid

De Villiers onderkent het probleem, roemde Lleyton Hewitt die geblesseerd en wel toch kwam opdagen in Rotterdam voor wat promotionele activiteiten en gaat in elk geval proberen via regelgeving iets meer zekerheid in te bouwen. "In de Masters zal afzeggen zonder geldig excuus bestraft worden met een schorsing voor het toernooi waarop de betreffende speler het hoogste aantal punten te verdedigen heeft. Dat is tenminste ons plan."