AMSTERDAM - Louis van Gaal is per heden formeel opgestapt als bondscoach van Oranje. Dat meldde directeur betaald voetbal Hans Kesler van de KNVB vrijdag tijdens een persconferentie in Zeist. Van Gaals contract wordt met ingang van 1 februari 2002 ontbonden, tot die tijd blijft zijn expertise beschikbaar voor de KNVB.

De KNVB is inmiddels begonnen met het zoeken naar een opvolger. Een interimoplossing wordt daarbij niet uitgesloten.

Van Gaal zelf sprak van een trieste dag. "Toen ik anderhalf jaar geleden begon als bondscoach had ik de ambitie wereldkampioen te worden. Dat is niet gelukt. Ik vind dat heel erg, triest en teleurstellend. Triest en teleurstellend voor het publiek, voor de KNVB, voor de sponsors. Als je geen resultaten haalt, weet je dat de druk op de KNVB groot wordt. Wij hebben gefaald. Het Nederlands elftal, de spelers, en de technische staf", aldus Van Gaal als verduidelijking van zijn vertrek.

Hand in eigen boezem

"We moeten de hand ook in eigen boezem steken", zei Kesler na het opstappen van Van Gaal. Hij sprak van een inschattingsfout. "We hebben nooit ingezien dat we uitgeschakeld konden worden voor het WK 2002."

Kesler benadrukte dat Van Gaal in een gesprek op 22 november zelf heeft aangegeven te willen stoppen. Na de uitschakeling van het Nederlands elftal voor het WK had de bond niet de intentie hem te ontslaan. "We schaarden ons onvoorwaardelijk achter Van Gaal, omdat we pas in april, mei 2002 zijn functioneren zouden evalueren. We twijfelden nooit aan zijn capaciteiten", aldus Kesler.

Evaluatiemoment

Dat evaluatiemoment werd op verzoek van de KNVB naar voren geschoven, om voor de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2004 al zeker te weten of Van Gaal door zou gaan. Van Gaal zei in dat onderhoud dat hij tot 1 juli 2002 wel door wilde gaan als technisch directeur. De KNVB stemde daarmee echter niet in.

Kesler wilde nog wat zaken rechtzetten. "Het beeld dat Van Gaal hier alleenheerser zou zijn klopt niet", zei hij. "Zowel de KNVB als Van Gaal hadden het recht om het contract op te zeggen. Louis heeft ons ook nooit een ultimatum gesteld."

De balans

Louis van Gaal werd op vrijdag 7 juli 2000 aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij debuteerde op 16 augustus in Apeldoorn met een oefenwedstrijd tegen zondaghoofdklasser AGOVV, 9-0.

Onder Van Gaal plaatste Nederland zich niet voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Nederland werd derde in groep 2 met 21 punten uit tien duels, drie minder dan Portugal en Ierland. Zijn laatste wedstrijd als coach was de oefeninterland tegen Denemarken op zaterdag 10 november in Kopenhagen, uitslag: 1-1.

De balans van Van Gaal, winst: 8, verlies: 2, gelijk: 4.