DAKHLA - Fabrizio Meoni heeft in de Dakar rally de spanning in het motorklassement teruggebracht. De Italiaanse winnaar van vorig jaar maakte in de dertiende etappe van Siwa naar Dakhla (Egypte) bijna een kwartier van zijn achterstand goed op leider Richard Sainct. Meoni won de rit over 569 kilometer, met Sainct op .16 als tweede.

De Fransman blijft wel klassementsleider, maar zijn voorsprong op landgenoot Cyril Despres (11.02) en Meoni (16.44) is met vier ritten te gaan niet zo groot meer. De Nederlanders Eric Verhoef en Henk Vercoelen kwamen als 22e en 23e in Dakhla aan. In het klassement bezetten ze positie achttien en 26.

Bij de autocoureurs schreef 'good old' Ari Vatanen de etappe op zijn naam. De Fin, viervoudig winnaar, maakt deze Dakar zijn rentree na een lange pauze. Vatanen liet in een van de moeilijkste etappes zien dat hij het nog kan. Oud-skikampioen Luc Alphand eindigde op 1.18 als tweede.

De Franse klassementsleider Stephane Peterhansel kwam niet in de problemen. Hij werd vijfde op 16.11, maar staat in de rangschikking nog altijd 25.50 voor op de Japanner Masuoka. De vrachtwagens zijn nog niet gefinisht.