ROTTERDAM - Met een reeks geweldige ballen liet Thiemo de Bakker dinsdag in Ahoy zien wat hij in huis heeft. Het Kroatische servicekanon Ivan Ljubicic bleek in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi echter nog een maatje te groot voor het 18-jarige tennistalent uit 's Gravenzande. De Bakker moest met 5-7 3-6 buigen voor de nummer acht van de wereld.

De Bakker stapte desondanks met een goed gevoel van de baan. "Ik heb genoten en een goed niveau laten zien", zei de winnaar van het juniorentoernooi van Wimbledon van 2006. "Hij speelt heel constant en geeft op zijn service niks weg. Dat heeft denk ik het verschil gemaakt."

De Bakker had voor de partij al uitgebreid kennisgemaakt met Ljubicic. De twee trainden vrijdag samen en maandag vormden ze een duo in het dubbelspel. Toernooidirecteur Richard Krajicek had De Bakker voor de loting gevraagd of hij een gelegenheidsdubbel met de Kroaat wilde vormen.

Tips

De Westlander greep de kans met beide handen aan om naast een wereldtopper ervaring te kunnen opdoen. Hij hield er nog een paar mooie tips van Ljubicic over het leven op de professionele tour aan over.

"Ik help hem graag want ik weet hoe moeilijk het is de overstap te maken van de junioren naar de senioren", aldus Ljubicic. "Ik heb zelf ook 2,5 jaar nodig gehad om me aan te passen. Gezien zijn spel zal De Bakker zeker de top kunnen halen, want hij beschikt over alle wapens. Het gaat er vooral om dat hij zich mentaal en fysiek ook goed ontwikkelt."

De Bakker noemde de adviezen van Ljubicic een mooie bijkomstig van hun intensieve samenwerking. "Het is fijn om van iemand uit het vak te horen dat je er niet over een jaar al hoeft te staan. Het blijkt ook dat het rustig kan. Ik hoef me zelf niet te haasten."

Krajicek

De Bakker krijgt op weg naar de top hulp van Krajicek. De oud-Wimbledonkampioen behartigt sinds kort zijn belangen. "Ook Richard is iemand die mij kan helpen. Binnenkort zullen we ook een plan gaan uitstippelen voor de komende jaren."

De Bakker had maandag al van dichtbij kennis kunnen maken de ijzersterke service van Ljubicic. Dinsdag kreeg hij met regelmaat ballen van ruim 200 kilometer per uur op zich afgevuurd. Ondanks de beduchte opslag van zijn opponent bleef De Bakker overeind. Op zijn eigen service kreeg hij nauwelijks punten tegen. Bovendien was hij Ljubicic in de rally geregeld de baas.

Bij de stand van 5-5 kostte De Bakker een mindere servicegame de set. Na drie fouten op rij vocht hij zich nog wel terug tot 30-40, maar de ervaren Ljubicic wist de set toch met 7-6 te beslissen. In het tweede bedrijf ging het tot 3-3 gelijk op, maar ook toen werd een slechte game hem fataal. Ljubicic maakte de partij daarna op routine af. De twee zullen elkaar donderdag in de kwartfinales van het dubbelspel opnieuw treffen.