BARCELONA - De wedstrijd Barcelona - Liverpool is niet alleen de ontmoeting tussen de laatste twee winnaars van de Champions League. Beide clubs hopen in het duel de problemen buiten het veld achter zich te laten.

Barcelona-coach Frank Rijkaard kreeg scherpe kritiek van sterspeler Samuel Eto'o, die er woensdag niet bij is. Zijn collega bij Liverpool, Rafael Benitez, had afgelopen weekeinde te maken met wangedrag van enkele spelers.

Een weigering van Eto'o om in te vallen in de wedstrijd tegen Racing Santander anderhalve week geleden zorgde voor een hectische week in Barcelona. Rijkaard bracht dit nieuws naar buiten, waarop de Kameroener ontstak in woede. Er leek weinig aan de hand tot de Kameroener afgelopen zondag niet met de selectie meereisde voor de topper tegen Valencia. Dit werd door de Spaanse pers als straf gezien. Rijkaard zei echter dat de Afrikaan extra aan zijn fitheid wilde werken na een knieblessure.

Ook in de selectie voor de wedstrijd tegen Liverpool ontbreekt de naam van Eto'o. Bij de Catalaanse topclub wilde niemand dinsdag zeggen wat de reden is voor de afwezigheid van Barcelona's topscorer van de laatste twee seizoen.

Positieve kant

Het pijnlijke verlies in Valencia (2-1) had volgens Rijkaard ook een positieve kant. "Het is goed voor woensdag, want het herinnert ons eraan dat we het niet rustig aan kunnen doen tegen Liverpool. Als je de laatste wedstrijd niet hebt gewonnen, moet je de volgende winnen", aldus de coach.

Rijkaard liet dinsdag zijn bewondering voor de tegenstander blijken. "Ik vind Liverpool een mooie club. Het grote Liverpool met Kenny Dalglish was fantastisch om te zien spelen. Ik heb mooie herinneringen aan dat team uit mijn jeugd", zei Rijkaard.

Bellamy

Liverpool-coach Benitez laste voor het duel met Barcelona een kort trainingskamp in aan de Portugese Algarve. Op de laatste dag van de oefenstage liep een avondje stappen uit de hand, waarbij spits Craig Bellamy en verdediger John Arne Riise elkaar te lijf gingen. In een reactie op de website van de club liet Benitez weten dat "de spelers hard hebben getraind, maar we zullen disciplinaire maatregelen nemen tegen degenen die clubregels hebben overtreden tijdens ons verblijf in Portugal."

Benitez overweegt om zijn laatste aanwinst, de Argentijn Javier Mascherano, tegen Barcelona op te stellen. Dan moet de Engelse voetbalbond FA woensdag wel de transfer goedkeuren. Mascherano is eigendom van een investeringsmaatschappij en dat is tegen de regels van de FA. De bond onderzoekt de overgang van de middenvelder nog.

Benitez is niet bang om Mascherano voor de leeuwen te gooien. "Hij is een zeer goede speler. Hij is 22 jaar oud en heeft al meer dan twintig interlands voor Argentinië gespeeld. Hij is er klaar voor", aldus de trainer.

Mourinho

In een andere Champions League-ontmoeting keert Chelsea-coach Jose Mourinho terug naar de club, waar hij als coach zijn eerste successen boekte: FC Porto. Mourinho verwacht een 'dubbele ontvangst'. Zijn vertrek naar Chelsea drie jaar geleden zorgde onder een deel van de aanhang voor woede. "Ik zal vast een paar mooie liederen moeten aanhoren", aldus de coach.

Vieira

Internazionale moet het in de eerste wedstrijd tegen Valencia doen zonder middenvelder Patrick Vieira. De Fransman liep dinsdag op de training een hamstringblessure op. De vierde wedstrijd op woensdag gaat tussen AS Roma en de Franse kampioen Olympique Lyon.