RIJSWIJK - Een late goal van Mark van Bommel maakt de terugwedstrijd in de achtste finales van de Champions League tussen Real Madrid en Bayern München toch nog spannend. De Madrilenen wonnen de eerste wedstrijd dinsdag met 3-2. Grote man bij de 'Koninklijke' was aanvoerder Raul met twee goals. Ruud van Nistelrooij tekende voor de derde Madrileense treffer.

Getergd door de matige resultaten in de competitie begon Real Madrid furieus aan de wedstrijd. Na schoten van David Beckham en Van Nistelrooij opende Raul na tien minuten de score na een prachtige steekpass van de Nederlander. In de 23e minuut viel onverwacht de gelijkmaker van Lucio. Hij kon ongedekt een vrije trap van Willy Sagnol binnenkoppen.

Aan de hand van Beckham kwam Real deze tik snel te boven. Eerst kon Raul in de 28ste minuut zijn tweede van de avond binnenknikken na een corner van de Engelsman, die werd doorgekopt door Ivan Helguera. Zes minuten later was het weer raak. Opnieuw stond Helguera op de goede plaats om een vrije trap van Beckham te verlengen, zodat Van Nistelrooy van dichtbij Kahn kon passeren: 3-1.

Afstandsschoten

Na de rust liet Real het aan Bayern om het spel te maken. Veel meer dan wat afstandsschoten en enkele corners leverde het de Duitsers niet op. Beckham bleef met zijn traptechniek voor gevaar zorgen. Zo moest Kahn gestrekt naar de bovenhoek om een vrije trap van de Engelsman te keren.

De ingevallen Claudio Pizarro bracht nieuw elan bij Bayern. Zo kopte de Peruaan in de 65ste minuut de bal op de buitenkant van de paal, nadat Real-keeper Iker Casillas mistastte bij een vrije trap van Sagnol. Tien minuten later moest de doelmane handelend optreden bij een schot van Pizarro.

Twee minuten voor tijd zorgde Van Bommel met een mooie volley van de rand van het strafschopgebied toch nog voor hoop in de Duitse harten.

Manchester United

De rentree van doelman Edwin van der Sar bij Manchester United is in Frankrijk voorspoedig verlopen. De 36-jarige keeper, hersteld van een gebroken neus en een hersenschudding, hield dinsdagavond de nul in de eerste wedstrijd tegen Lille in de achtste finales van de Champions League. De Engelse ploeg scoorde wel (0-1), waardoor de return over twee weken er zonnig uitziet. Het duel tussen Celtic en AC Milan leverde in Glasgow geen doelpunten op (0-0).

Manchester United was met Henke Larsson, Wayne Rooney en Cristiano Ronaldo de gevaarlijkste ploeg bij Lille. De ploeg van coach Alex Ferguson wist zich evenwel geen raad met de kansen. De Nederlandse arbiter Eric Braamhaar liet zich in de eerste helft flink gelden. Na amper een half uur had hij al vier gele kaarten uitgedeeld.

Daarna belandde de wedstrijd evenwel in een rustige fase zonder veel kansen en ophef. Van der Sar, met beschermkapje over zijn neus, bleef goed overeind. Dankzij Ryan Giggs, die in de 83e minuut scoorde uit een vrije trap, verliet ManUnited het Stade Felix-Bollaert met een lekker gevoel.

Braamhaar

Heel Lille was furieus op scheidsrechter Eric Braamhaar. De Franse ploeg vocht fel het doelpunt van Ryan Giggs aan in de 83e minuut. Volgens de thuisclub had de aanvaller van de Mancunians zijn doeltreffende vrije trap te snel genomen.

Braamhaar keurde het doelpunt echter goed waarna grote consternatie ontstond op het veld. De spelers van Lille dreigden zelfs van het veld te lopen en trachtten tegenstanders van de Engelse ploeg ploeg over te halen met hen mee te gaan naar de catacomben. Zo ver kwam het echter niet.

Coach Alex Ferguson sprak na afloop schande van het Franse optreden na de omstreden treffer van Giggs. "In mijn hele leven in het voetbal heb ik zoiets nog nooit gezien", foeterde hij. "Dit is een schandaal en de UEFA zal hiertegen moeten optreden. Want er was sprake van pure intimidatie van de scheidsrechter. Mensonterend gewoon."

Oproerpolitie

Eerder in het duel moest de Franse oproerpolitie optreden tegen Engelse fans die over een hek klommen en hun eigen doelman Edwin van der Sar benaderden. Toegesnelde stewards voerden de vandalen op hardhandige wijze van het veld. Dat leidde tot woedende reacties onder de Engelse aanhang op de tribunes. De oproerpolitie gebruikte onder meer traangas om de wilde meute tot bedaren te brengen.

Ondanks deze ongeregeldheden ging het duel onder leiding van Braamhaar gewoon door. Na afloop hield de Engelse clubleiding in Lens spoedberaad met UEFA-officials om de ontstane problemen in kaart te brengen. Mogelijk wacht Manchester United een fikse straf wegens de rellen in Lens, waar Lille de thuiswedstrijd speelde omdat het eigen stadion niet geschikt is voor topwedstrijden op Europees niveau.

Maldini

Bij Milan ontbrak Clarence Seedorf door een beenblessure. Aanvoerder Paolo Maldini speelde zijn honderdste wedstrijd in de Champions League. De 38-jarige routinier is de eerste Italiaan en de vijfde voetballer die deze mijlpaal heeft bereikt. Raul (107), Roberto Carlos (106), David Beckham (103) en Oliver Kahn (101) gingen hem voor. Met een gele kaart in de tiende minuut begon Maldini slecht aan het topduel in Celtic Park, dat voor de eerste keer in de historie een wedstrijd van de thuisploeg in de achtste finales van de Champions League beleefde.

De Schotse koploper trad met twee Nederlanders aan, Evander Sno en Jan Vennegoor of Hesselink. De laatste had tegen Milan nog iets goed te maken. Bijna twee jaar geleden hield de Italiaanse ploeg 'Lange Jan' met PSV in blessuretijd in Eindhoven buiten de finale van de Champions League. Het is de grootste frustratie tot dusver voor de geboren Tukker.

Vennegoor of Hesselink kwam een paar keer in scoringspositie, maar kon het fanatieke thuispubliek niet in extase brengen. Mede daardoor bleef het teleurstellend 0-0 in Glasgow.