AMSTERDAM - Door een doelpunt van Edison Mendez heeft PSV dinsdagavond goede zaken gedaan in de Champions League. De Eindhovenaren domineerden de wedstrijd tegen Arsenal en boekten een terechte overwinning.

Bekijk video
Video: Balende Henry

PSV begon dinsdag als underdog in het Europese treffen met Arsenal. Die rol schudde het al snel van zich af. PSV nam vanaf de aftrap brutaal het initiatief. Het eerste schot was dan ook van de Eindhovenaren, in de persoon van Koné. De inzet van de Ivoriaan was te zwak om serieus gevaar te stichten.

Gomes

Zonder heel goed te voetballen liet de ploeg van Koeman zien dat er voor de Engelse topploeg niets te halen viel in Eindhoven. En als de ploeg van de Franse manager Wenger er eens doorheen kwam, stond daar altijd Gomes, de keeper waar ze in Eindhoven een standbeeld van kunnen gaan laten maken. Zoals al vaker dit seizoen speelde de lange doelman een hoofdrol voor de rood-witte ploeg.

Tardelli verving Jefferson Farfán in de punt van de aanval en bleek nog niet te beschikken over de kwaliteiten van de Peruaanse topscorer van PSV. De Braziliaan, grillig en talentvol, moet nog veel leren om mee te kunnen met het topvoetbal dat Ronald Koeman voor ogen heeft.

Koeman had een tactisch sterke zet gedaan door Cocu met de punt naar voren te laten spelen. De Londenaren wisten hier niet goed op te anticiperen.

Multiculturele mix

In de eerste helft leverde dit niet direct gevaar op voor het Engelse doel, maar het was een belangrijk signaal dat PSV de multiculturele mix topspelers -bij Arsenal zaten geen Engelse spelers bij de selectie- in de war kon brengen.

Mendez

PSV ging na de thee door waar het mee begonnen was; domineren en op zoek naar de opening. Uit het niets kwam de thuisploeg na een uur spelen op voorsprong. Op aangeven van Koné poeierde Edison Mendez raak in de verre hoek: 1-0. Arsenal was van slag en kwam deze klap in het resterende deel van de wedstrijd niet meer te boven. Zelfs Henry kon het verschil niet maken voor de Gunners, die de creatieve ingevingen van de geblesseerde Robin van Persie duidelijk misten.

PSV zette met dit resultaat een goede basis neer om over twee weken in Engeland een plaats bij de laatste acht veilig te stellen. Waarschijnlijk kan Koeman dan weer beschikken over Farfán.