LONDEN - Het nieuwe Wembley-stadion in Londen is bijna klaar. Op 24 maart wordt in de Engelse arena de eerste voetbalwedstrijd gespeeld. Het oefenduel tussen Jong Engeland en Jong Italië geldt als testwedstrijd voor het peperdure complex dat plaats biedt aan 90.000 toeschouwers.

Op 19 mei is de officiële openingswedstrijd. Dan staat de prestigieuze finale om de FA Cup op het programma.

De Engelse voetbalbond (FA) benadrukte dinsdag in Londen dat de al vele malen aangepaste bouwplannen niet opnieuw vertraging hebben opgelopen. Hardnekkige geruchten in de Britse media wilden doen geloven dat het nieuwe Wembley voor de finale van de FA Cup nog niet gereed zou zijn en dat de eindstrijd opnieuw in het Millennium-Stadion van Cardiff gespeeld zou worden. Sinds het afscheid van het oude Wembley in oktober 2000 vond het slotduel om de Engelse voetbalbeker steevast in die accommodatie plaats.

Grote vertraging

Aanvankelijk stond de opening van het nieuwe Wembley in augustus 2005 op het programma. Door uiteenlopende problemen liep de bouw grote vertraging op. Het aanvangsbudget bedroeg 470 miljoen euro.

De werkelijke kosten worden geraamd op bijna 1 miljard euro. De Engelse FA heeft zich voor 450 miljoen euro in de schulden gestoken om het nieuwe Wembley mogelijk te maken. De Engelse voetbalbond heeft de inkomsten van de eindstrijd op 19 mei hard nodig om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.