ROTTERDAM - Lleyton Hewitt kan niet in actie komen bij het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. De Australische tennisser heeft dit dinsdag laten weten. De winnaar van 2004 is niet voldoende hersteld van de blessure die hij vorige week in Marseille opliep.

Hewitt zei dinsdag zeer teleurgesteld te zijn dat hij zich voor het toernooi moest afmelden. "Het was heel moeilijk voor mij om deze beslissing te nemen. Ik wilde hier graag spelen, want ik heb hele goede herinneringen aan dit toernooi. Maar het gaat helaas niet met mijn blessure. Het gaat langzaam vooruit, maar ik ben nog niet klaar voor een partij."

Hewitt deed wel de toezegging dat hij volgend jaar terugkomt.

Van Scheppingen

"Dat is absoluut zeker", zei de Australiër. Zijn plek in het schema wordt ingenomen door 'lucky loser' Dennis van Scheppingen. De Nederlander speelt woensdag in de eerste ronde tegen de Fransman Gael Monfils.

Pijn

Met alle andere afzeggingen kon Richard Krajicek de afgelopen dagen nog leven. Maar de afmelding van de Australische publiekstrekker Lleyton Hewitt deed de geplaagde toernooidirecteur dinsdag veel pijn.

"Hier ben ik verdrietig van", bekende de Wimbledonkampioen van 1996, die vorig jaar ook al vele afmeldingen kreeg. "Hewitt is een wereldster. Ik was er hartstikke trots op dat hij terug wilde komen. Ik zal van binnen even moeten uithuilen, maar daarna moeten we toch weer verder."

Sympathiek

Ondanks vele intensieve behandelingen is Hewitt niet in staat deze week in Rotterdam te spelen. De winnaar van het toernooi in 2004 heeft nog te veel last van de hamstringblessure die hij vorige week bij het toernooi in Marseille opliep. Krajicek voelde het maandag al aankomen dat hij het zonder Hewitt zou moeten stellen.

"Hij bood mij toen al aan volgend jaar terug te komen als hij nu niet zou kunnen spelen. Ik was natuurlijk hartstikke blij met deze toezegging, maar de vrees voor een afmelding voor deze week groeide al een beetje. Toen vanochtend de telefoon ging wist ik dat het mis was. Zijn gebaar voor volgend jaar is heel sympathiek, maar het gaat toch om dit jaar. Dit is heel erg jammer voor het toernooi."

Krajicek hoopt dat hij door een verschuiving in de kalender volgend jaar weer meer toppers naar Rotterdam kan lokken. In 2008 hebben de tennissers na het Nederlandse evenement een week vrij.

Pauze

"Dat is goed nieuws voor ons, want door die pauze van een week kunnen de spelers makkelijker Rotterdam en het toernooi in Dubai combineren", aldus Krajicek. Dubai trekt doorgaans veel grote spelers zoals dit jaar de Zwitser Roger Federer en de Spanjaar Rafael Nadal, die beiden niet beschikbaar waren voor Rotterdam.

Krajicek probeerde dinsdag de moed er toch nog in te houden. Hij toonde zich verheugd met de zege van Robin Haase maandag en de aandacht die Martin Verkerk met zijn rentree losmaakt. "We hebben nog genoeg mooie spelers over", stelde de toernooidirecteur.