AMSTERDAM - Robin Haase treft in de tweede ronde van het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam Mikhail Joezjni. De Rus versloeg dinsdag de Tsjech Tomas Berdych met 6-4, 6-7, 6-1.

De wedstrijd ging lange tijd gelijk op. Joezjni wist als enige in de eerste set een break te forceren en trok de set naar zich toe met 6-4. Berdych wist die achterstand in de tweede set, zonder breaks, goed te maken. Hij won de tie-break en pakte de set, 7-6.

Joezjni kwam in de beslissende set sterk uit de startblokken en forceerde meteen de break. Het verzet van de Tsjech was daarna gebroken. Joezjni liep snel uit naar 5-0 en besliste het twee games later op zijn eigen opslag, 6-1.

De 19-jarige Haase versloeg maandagavond de Kroaat Roko Karasunic met 6-3, 7-6. Het was zijn eerste overwinning op een ATP-toernooi.

Dubbelspel

Haase was dinsdag ook succesvol in het dubbelspel. Samen met zijn partner Igor Sijsling versloeg hij het Tsjechisch/Servische duo Hernysch/Tipsarevic. De Nederlanders kwamen geen moment in de problemen en wonnen de wedstrijd met 6-4, 6-4.

Rochus

De Belg Christophe Rochus is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken. De verliezend finalist van vorig jaar ging met 6-3, 6-0 onderuit tegen de als zesde geplaatste Spanjaard David Ferrer. Zijn broer Olivier wist maandag al wel de volgende ronde te bereiken.

Vliegen

Landgenoot Kristoff Vliegen schakelde dinsdag als eerste een geplaatste speler uit. Vliegen versloeg de Fin Jarkko Nieminen in twee sets (6-1, 6-4).

Nieminen was niet de enige geplaatste speler die zijn spullen kan gaan pakken. Topfavoriet Lleyton Hewitt meldde zich af bij toernooi-directeur Richard Krajicek. De Australiër heeft last van zijn hamstring.