ROTTERDAM - Robin Haase heeft maandag in Rotterdam zijn eerste overwinning op een ATP-toernooi geboekt. De 19-jarige Haagse tennisser versloeg in de eerste ronde van het ABN Armo-toernooi de Kroaat Roko Karanusic met 6-3 7-6.

"Ik heb er eigenlijk helemaal niet bij stilgestaan dat dit mijn eerste overwinning in de ATP-tour is. Zo voelde het ook niet omdat ik al een keer in de Daviscup had gewonnen. Maar het is toch wel fijn zo'n rondje hier te pakken", zei Haase na zijn partij.

Sprong

Met de winst bezorgde Haase zichzelf een goede dienst op weg naar zijn beoogde doel. De talentvolle Nederlander wil zich dit jaar in de top honderd van de wereldranglijst spelen. De huidige nummer 164 maakte in 2006 al een reuzensprong van 800 plaatsen.

Dankzij de wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek krijgt hij in Ahoy een uitgelezen kans om sneller punten bij elkaar te sprokkelen.

Love

Het was nauwelijks aan Haase te zien dat hij maandag voor het eerst in zijn loopbaan zijn opwachting maakte op het centercourt in Ahoy. Koel pakte hij op 'love' de eerste game en brak daarna meteen de service van zijn opponent. "Ik had wel een beetje last van spanning. Maar na mijn eerste goede servicebeurt was dat weg."

Loting

Haase bereidde zich ook gedegen voor op zijn debuut in Rotterdam. De afgelopen vier dagen trainde hij op de baan in Ahoy om aan de omstandigheden te wennen. Bovendien trof hij het met de loting.

"Karanusic was geen geplaatste speler. Hij had wel een beetje het voordeel dat hij al twee potjes in de kwalificaties had gespeeld. Maar ik had wat tips gekregen van Raemon Sluiter, die ook al eens tegen hem speelde. Ik kreeg daardoor wel het vertrouwen dat ik hem kon hebben. Ik had me vooral voorgenomen rustig te blijven en mijn kansen af te wachten."

Tiebreak

Haase kwam nooit echt in de problemen. Na de vlotte winst in de eerste set brak hij in het tweede bedrijf opnieuw snel de opslag van Karanusic. Bij een stand van 5-4 kon de Hagenaar de wedstrijd op zijn eigen opslag binnenhalen, maar hij slaagde er niet in de partij af te maken. In de tiebreak lukte hem dat uiteindelijk wel.

"Ik baalde wel heel erg dat ik de wedstrijd niet kon uitserveren. Gelukkig sloeg ik in mijn eerste servicebeurt daarna meteen weer een ace en toen was het goede gevoel terug. Ik had er vertrouwen in dat ik de tiebreak kon winnen."

Kans

Haase speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van de partij tussen de Rus Mikhail Joezjni en de Tsjech Tomas Berdych. Een voorkeur had hij niet, al verloor hij vorig jaar in de Daviscup wel van Berdych. "Het maakt mij niet uit. Ik heb tegen iedereen een kans."

Davidenko

De Russische tennisser Nikolai Davidenko heeft maandag eenvoudig de tweede ronde van het ABN Amro-toernooi bereikt. De nummer één van de plaatsingslijst won in zijn openingspartij met 6-3 6-4 van de Duitse 'lucky loser' Michael Berrer. Berrer verving de Zweed Robin Söderling die zich zondag afmeldde.

ABN Amro-toernooi Rotterdam