MELBOURNE - Tot groot verdriet van tienduizenden tennisfans in Australië en van miljoenen tv-kijkers over de hele wereld is Anna Kournikova woensdag uitgeschakeld in de Australian Open. De -jarige Russin werd in de Rod Laver Arena van Melbourne Park weggeslagen door de als vijfde geplaatste Belgische Justine Henin-Hardenne: 0-6 1-6.

Kournikova, die miljoenen verdient als fotomodel, tenniste in de tweede ronde gruwelijk slecht. Het leek woensdagmorgen of zij er al een werkdag in een ander beroep dan tennis had opzitten. Bij het opslaan miste ze het serveervak met meters. Balsnelheid was baltraagheid. Een keer sloeg zij met de rand van haar racket een bal huizenhoog de baan uit. Zes dubbele fouten kwamen achter haar naam. In de eerste set maakte zij slechts zeven punten, in de tweede, die iets beter was, negentien.

Kournikova blijft in het dubbelspel actief in de Australian Open tot vreugde van vele liefhebbers van vrouwelijk schoon. Zij vormt een duo met de Afro-Amerikaanse Chanda Rubin en is als negende geplaatst. In tegenstelling tot het enkelspel behaalde zij wel toernooizeges in het dubbel: achttien, waarbij twee keer de Australian Open in samenspel met de Zwitserse Martina Hingis.

Justine Henin zei na afloop met Kournikova geen erbarmen te hebben gehad. De 20-jarige Belgische concentreerde zich op de retourslag. "Ik vond wel dat ze erg traag op mij afkwamen." Anna Kournikova deed na afloop alsof haar tegenstandster haar had verslagen en sprak geen moment over de lange periode in de 48 minuten korte wedstrijd dat ze met zichzelf in de knoop lag.

"Justine speelde zeer sterk. Zij bood mij weinig kansen. Toen ik ze in de tweede set wel kreeg, sloeg ik een paar volleys in het net. Verder vond ik het zelf helemaal niet zo beroerd."