GRONINGEN - FC Groningen krijgt een nieuw voetbalstadion. Het college van B en W heeft besloten een hogere lening te verstrekken aan FC Groningen waardoor de bouw van het multifunctionele voetbalstadion mogelijk wordt. De bouw van het stadion vergt een investering van 45 miljoen euro. Nog deze zomer moet de bouw van het stadion beginnen.

Dat heeft het college van B en W van Groningen dinsdag bekendgemaakt. De laatste maanden was het zeer de vraag of het zou lukken de financiering voor het nieuwe stadion, de Euroborg, rond te krijgen. Probleem was dat FC Groningen aanzienlijk minder kan bijdragen dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat is een gevolg van lagere inkomsten van de club uit televisierechten, strengere licentie-eisen van de KNVB, het Bosman-arrest en minder goede economische vooruitzichten.

Lening

B en W hebben nu besloten het gat te overbruggen dat is ontstaan doordat FC Groningen minder bij kan dragen. In plaats van een lening van 8 miljoen euro stellen B en W de gemeenteraad nu voor een lening te verstrekken van 15 miljoen euro. De lening wordt verstrekt aan de NV Euroborg dat de opdracht zal geven tot de start van de bouw. FC Groningen wordt huurder van het stadion en betaalt een jaarlijkse huur van 1 miljoen euro.

Nieuw stadsdeel

Volgens wethouder W. Smink (PvdA) van Ruimtelijke Ordening is de hogere lening door de gemeente Groningen verantwoord. "Het bijzondere van de Euroborg is dat het niet alleen een stadion is'', aldus Smink. "Het maakt onderdeel uit van een compleet nieuwe stadswijk. Er komen kantoren, nieuwe woningen, een bioscoop, detailhandel en een casino bij het stadion. Voor zo'n belangrijke ontwikkeling voor een nieuwe stadsdeel willen wij wel extra risico lopen.'' FC Groningen krijgt volgens hem 'het mooiste stadion van Nederland'.

Volgens voorzitter J. van der Linden van FC Groningen is dankzij het nieuwe stadion het voortbestaan van betaald voetbal op hoog niveau in Groningen gewaarborgd. Zonder het nieuwe stadion zou FC Groningen in het Oosterpark in de problemen komen, wegens de strengere eisen die er gesteld worden aan nieuwe stadions. Dankzij de Euroborg verwacht FC Groningen op termijn jaarlijks 2,25 miljoen euro aan extra baten te kunnen realiseren.