HENGELO - Voor Raymond van Barneveld lijkt 2007 al na twee maanden meer dan geslaagd. Na de wereldtitel van de PDC in Purfleet, het UK Open en het Players Championship in Gibraltar, won de Hagenaar zondag ook de Masters of Darts in Hengelo. In de finale (best-of-13) smeet 'Barney' de Engelsman Peter Manley hardhandig opzij: 7-0.

Van Barneveld gooide zondagavond in de eindstrijd van dit met 185.000 euro gedoteerde evenement, waarvan 50 mille voor de individuele winnaar, veertien keer 180. De 'Master', die in de groepsfase nog van Manley had verloren, haalde toen het er echt om ging per beurt het formidabele gemiddelde van 107,90 punten.

De organisatie in Twente kreeg met Van Barneveld het gewenste boegbeeld voor een volgende editie van het toernooi in deze vorm.

Die bracht de beste vijf Nederlanders tegen de beste vijf Engelsen van de PDC tegen elkaar in het strijdperk. De landenwedstrijd ging naar de zelf tegenvallende Phil Taylor en de zijnen.

Zonnige toekomst

Nu de jonkies Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en Adrian Lewis de overstap hebben gemaakt, lijkt de toekomst van Taylors profbond erg zonnig. Van Gerwen kon Van Barneveld zaterdag in de Nederlandse halve eindstrijd niet verslaan, 'Mighty Mike' stelde zijn Nederlandse voorbeeld behoorlijk op de proef.

Bovendien gooide de 17-jarige Brabander een ninedarter, nog altijd een sensatie voor het oog van de tv-camera in een live-uitzending. Hij maakte in de vijfde set een leg met negen pijlen uit: vijf triples 20, twee triple 19, triple 17, dubbel 18. Het supertalent uit Boxtel mag van de sponsor als beloning voor die verrichting een keuken ter waarde van 10.000 euro uitzoeken.

Druk

De wedstrijd tussen de gevestigde orde en de toekomst ging lange tijd gelijk op. Uiteindelijk werd de druk voor Van Gerwen te groot en ging hij op belangrijke momenten missen. Van Barneveld, die de laatste confrontaties met zijn jonge opponent had verloren had, bleef geconcentreerd spelen en trok de wedstrijd alsnog met 6-4 naar zich toe. Zondag vernederde hij vervolgens Manley.