AMSTERDAM - Ajax droomde de afgelopen weken over een spannende titelrace met de tot voor kort ongenaakbare koploper PSV en AZ. De Amsterdammers konden zondag echter niet voorkomen dat het nietige Excelsior na tien nederlagen op rij weer een puntje pakte: 2-2.

Ajax heeft na de tweede wanprestatie binnen vier dagen inmiddels weer vijf punten minder dan PSV. Trainer Henk ten Cate beweert al het hele seizoen dat zijn ploegen vaak vanaf de maand maart tot het beste voetbal komen.

Titelrace

Met het oog op de meest recente optredens van Amsterdamse ploeg is het zeer de vraag of de oefenmeester gelijk krijgt. In de huidige vorm kan het bijna niet anders of de Amsterdammers haken de komende maand definitief af in de titelrace met PSV en AZ.

De club moet in dat geval net als vorig seizoen in de play-offs een ticket voor de voorronde van de Champions League veiligstellen. Ajax staat de komende maand voor een serie lastige opgaven. De formatie moet achtereenvolgens op bezoek bij AZ, FC Twente en PSV.

Na het duel met de nummer drie uit Alkmaar treedt Ajax ook thuis tegen Heerenveen op.

Tempo

Ajax trof in Excelsior een opponent die al tien competitiewedstrijden op rij had verloren. Vier dagen na de deceptie bij Werder Bremen verzuimden de Amsterdammers het verschil in doelsaldo met koploper PSV drastisch te verkleinen.

Ajax begon in een veel te laag tempo en creëerde nauwelijks uitgespeelde mogelijkheden. Het was dan ook niet toevallig dat de doelpunten van Ajax na een dood spelmoment vielen. Edgar Davids scoorde na een vrije trap en Klaas-Jan Huntelaar vanuit een hoekschop.

Lindenbergh

De populaire topschutter van het vorige seizoen kreeg bij zijn rentree in de basiself een hartstochtelijke applaus van de Amsterdamse aanhang. Olaf Lindenbergh kan voorlopig op weinig sympathie van zijn supporters rekenen.

De linksback kreeg in de beginfase van het verloren duel met Werder Bremen twee gele kaarten en werd bij ieder balcontact uitgefloten.

Afwezigen

Voor de tweede keer binnen een week profiteerde Vurnon Anita van de reeks afwezigen in de defensie van de houder van de nationale beker. Na de goede invalbeurt tegen Werder Bremen verving de zeventienjarige speler de geschorste George Ogararu als basisspeler rechts in de defensie waarin Zdenek Grygera, Thomas Vermaelen en Urby Emanuelson wegens blessures ontbraken.

Davids

Ajax kwam na negentien minuten op voorsprong door een treffer van Edgar Davids. De linkermiddenvelder schoot schitterend raak uit een vrij trap: 1-0. Excelsior kwam op gelijke hoogte na een blunder van John Heitinga. De verdediger verspeelde knullig de bal en keek vervolgens machteloos toe hoe Andwele Slory gelijk maakte: 1-1.

De van Vitesse overgekomen Eldridge Rojer liet doelman Maarten Stekelenburg in de 30e minuut voor de tweede keer kansloos: 1-2. Huntelaar voorkwam dat Ajax met een achterstand aan de tweede helft moest beginnen. Hij kopte na een hoekschop van Tom de Mul raak: 2-2.

Druk

Bij het uitblijven van een derde doelpunt bracht trainer Ten Cate na een uur met Ryan Babel een vierde aanvaller in het veld.

Kenneth Perez mocht De Mul vervangen. Ajax verhoogde met de komst van de twee nieuwelingen de druk op de defensie van Excelsior maar kwam net zoals het vorige seizoen onder trainer Blind nauwelijks tot uitgespeelde aanvallen.

Niets

"Het was vandaag helemaal niets", verzuchtte trainer Henk ten Cate van Ajax zondag na het gelijkspel van zijn ploeg tegen Excelsior (2-2). "Het was echt heel slecht. Hoe dat kan? Ik zou het niet weten. Dit gebeurt wel eens. Al mag je natuurlijk nooit gelijk spelen tegen Excelsior."

Ten Cate constateerde dat zijn ploeg nauwelijks gevaarlijk was geweest. "We kregen geen uitgespeelde kansen. De aanvallers liepen niet vrij en we speelden in een veel te laag tempo. Daarbij gaven we zo maar twee doelpunten cadeau. We hebben ons zelf een hele slechte dienst bewezen."