ROTTERDAM - In een overwegend donker seizoen waren zondag bij Feyenoord enkele lichtpuntjes zichtbaar. De nummer vijf van de eredivisie behaalde een keurige zege op FC Utrecht (2-0) en hield voor de eerste keer sinds 24 september (Excelsior, 1-0) eindelijk weer eens de nul.

Ook werkten de Rotterdammers het blamerende negatieve doelsaldo weg, hoewel een positieve marge nog niet aan de orde is.

Moulijn

De tiende thuiszege kwam voor Feyenoord niettemin op het juiste moment. Er hing voor het begin van het duel een ietwat gespannen sfeer in De Kuip. Daar kon het feestje ter ere van de zeventigste verjaardag van clubicoon Coen Moulijn weinig aan veranderen.

Opvallend veel politiemensen en stewards waren aanwezig om de orde in en rond het stadion te handhaven.

Bloed

Het legioen eiste nog voor de aftrap luidkeels 'bloed, zweet en tranen' van de thuisploeg. Met slechts één zege en drie nederlagen viel er voor de Rotterdamse aanhang nog weinig te juichen in 2007.

Enkele uitspraken van trainer Erwin Koeman afgelopen vrijdag tijdens zijn wekelijkse perspraatje waren bovendien slecht gevallen bij de roodwitte achterban.

Mafkezen

De oud-international noemde Feyenoord onder meer de moeilijkste club om in Nederland voor te spelen. Ook sprak hij over 'mafkezen' die zijn spelers op weg naar de training 'keer op keer' uitschelden of bij De Kuip staan op te wachten na een pijnlijke nederlaag in een uitwedstrijd, zoals onlangs na de duels met Ajax (4-1) en FC Twente (3-0) het geval was. Die ontboezemingen van Koeman leidden tot boze reacties van supporters op het internet.

Tegenstand

De druk op Feyenoord was zondag snel verdwenen. FC Utrecht, dat dit seizoen voor de negende keer verloor in een uitwedstrijd, bood weinig tegenstand. De snelle openingstreffer van Jonathan de Guzman werd evenwel knap voorbereid door Angelos Charisteas, 1-0. De Griekse aanvaller tilde in de negentiende minuut op aangeven van Castelen de stand naar 2-0.

Ritme

Na de rust keerde Schut niet meer terug bij FC Utrecht. Een gebrek aan wedstrijdritme op het hoogste niveau na een absentie van twee jaar brak hem duidelijk op. Met Kees van Buuren als nieuwe bewaker van Castelen en Pieters centraal in de verdediging trachtte trainer Foeke Booy nog iets van het duel te maken. Feyenoord bleef evenwel de gevaarlijkste ploeg.

Charisteas, Royston Drenthe en invaller Tim Vincken verzuimden de dominerende thuisclub naar een ruimere zege en een positief doelsaldo te schieten. Voor tiener Pieters eindigde het duel een kwartier voor tijd na zijn tweede gele kaart.

Twente

Wie stopt FC Twente? De ploeg van trainer Fred Rutten gaat sinds de jaarwisseling als een wervelwind op de velden tekeer. Thuis of op vreemde bodem, het lijkt de krachtige Tukkers niet uit te maken.

Zondag moest SC Heerenveen er in eigen Abe Lenstrastadion aan geloven: 1-2. Het was de vijfde zege op rij voor Twente, de trotse nummer vier van de eredivisie.

Debacle

De voortekenen spraken in het voordeel van de Tukkers. Twee maanden geleden wonnen ze op eigen veld met maar liefst 5-1 van de Friezen. De thuisploeg wilde niet opnieuw een debacle. Met enorme passie werd direct de aanval gekozen.

Maar de afronding liet te wensen over bij het spitsenduo Lasse Nilsson en Gonzalo Garcia-Garcia. Eigenlijk was dat ook niet zo verwonderlijk. De twee zijn nauwelijks op elkaar ingespeeld.

Garcia-Garcia, die twee opgelegde kansen miste, moest zondag de geblesseerde Afonso Alves vervangen.

Trefzeker

Dat was geen makkelijke opgave. Temeer omdat de Braziliaanse topscorer maar liefst 22 van de 41 eredivisietreffers voor zijn club maakte. Zonder de trefzekere Alves wist Heerenveen slechts een keer te winnen.

Provinciaal

Het niveau van de Friezen was in de eerste helft vooral op het middenveld provinciaal. De bezoekers daarentegen speelden agressief en creëerden de meeste kansen. Na een kwartier bereidde de pijlsnelle Sharbel Touma de openingstreffer voor.

Hij liep op de linkerkant Gianni Zuiverloop voorbij en vond Blaise N'Kufo, die in tweede instantie onberispelijk raak schoot. Het was de achttiende seizoentreffer voor N'Kufo.

Voltreffer

Na ruim een half uur vuurde Kennedy Bakircioglü namens Twente de tweede voltreffer af. Heerenveen raakte vervolgens in een vacuüm en leek al voor rust gevloerd. Pas na een uur had Heerenveen de organisatie weer rond.

Fortuin

Dat kwam vooral doordat trainer Gertjan Verbeek twee extra aanvallers (Niklas Tarvajärvi en Ugur Yildirim) het veld instuurde. Met enig fortuin kwamen de Friezen in de 67ste minuut op 1-2.

Petter Hansson knikte een hoekschop binnen. Het doelpunt was omstreden, omdat doelman Sander Boschker tegen de grond werd geduwd. Heerenveen voerde daarna de druk op, maar kon geen gevaar stichten. Twente had eigenlijk de voorsprong moeten vergroten, maar Touma en N'Kufo mikten tot hun spijt op de paal.