GRONINGEN - AZ blijft moeite houden met het spelen van meerdere wedstrijden in één week. Niet voor het eerst dit seizoen verspeelden de Alkmaarders zondag punten in de competitie kort na een Europees duel.

FC Groningen hield het elftal van trainer Louis van Gaal in de Euroborg op 1-1.

Oudjaarsdag

De laatste keer dat AZ in de competitie niet wist te winnen was op oudjaarsdag tegen Roda JC (2-2). De voorgaande vier eredivisieduels, tegen ADO Den Haag, Sparta, PSV en Willem II, eindigden allemaal in een overwinning.

Door het gelijkspel tegen Groningen liep het verschil met koploper PSV op tot zes punten. Bovendien is het doelsaldo van de Eindhovenaren net wat beter.

Verrekking

Tegen FC Groningen startte Van Gaal voor een groot deel met het team dat woensdag met 3-3 gelijkspeelde bij Fenerbahce. Kew Jaliens en Rogier Molhoek raakten hun plaats noodgedwongen kwijt. Jaliens ontbrak wegens familie-omstandigheden, Molhoek ondervond nog te veel last van een verrekking in zijn bovenbeen.

Lijst

De middenvelder voegde zich op de toch al vrij lange lijst met geblesseerden. Ook Stijn Schaars, Simon Cziommer en de doelmannen Joey Didulica en Khalid Sinouh ontbraken zondag. Aanvaller Shota Arveladze was na een griep nog niet voldoende hersteld om in de basis te starten.

Verder liet Van Gaal Maarten Martens om tactische redenen verrassend buiten het basisteam. De fysiek sterkere verdediger Gijs Luirink schoof door naar het middenveld. Barry Opdam en David Mendes da Silva, die tegen Fenerbahce nog geschorst waren, vormden het nieuwe centrale duo achterin.

Knie

De rentree van Mendes da Silva was van vrij korte duur. Het is niet uitgesloten dat ook hij de komende tijd vanaf de kant moet toekijken. Kort voor rust kwam de oud-speler van NAC Breda ongelukkig in aanraking met een tegenstander en moest direct worden gewisseld. Mendes da Silva liep een beschadiging aan de binnenband van zijn rechterknie op. Maandag wordt hij onderzocht in het ziekenhuis.

In de topper tegen Ajax van zondag kan Van Gaal ook niet beschikken over Opdam. Hij kreeg tegen Groningen een gele kaart en is geschorst.

Slordigheden

AZ speelde in de eerste helft niet bijzonder goed, maar kreeg wel veel kansen door slordigheden bij de thuisclub. Alleen Danny Koevermans wist daar na een klein half uur van te profiteren: 0-1.

Gibril Sankoh en Arnold Kruiswijk kopten de bal allebei verkeerd terug, zodat de spits van AZ de bal alleen maar langs doelman Bas Roorda hoefde te tikken.

Nevland

Na de pauze kreeg AZ moeite met het opportunistische spel van de thuisclub. Erik Nevland maakte gelijk, na een misverstand tussen Luirink en doelman Boy Waterman. Daarna was vooral de thuisclub nog dicht bij de winnende treffer.