WENEN - Het Nederlandse vrouwenhockeyteam heeft in Wenen de wereldtitel veroverd in de zaal. De ploeg van bondscoach Herman Kruis versloeg in de finale Spanje met 4-2.

Claire Verhage was goed voor twee doelpunten. Het is voor het eerst dat Oranje in de zaal wereldkampioen is geworden.

Zestal

Bij het zestal dat in Wenen de wereld veroverde, waren geen veldinternationals. Leonoor Voskamp maakte in de aanloop naar het WK vorig najaar in Madrid wel deel uit van de selectie van Marc Lammers, maar reisde niet mee naar Spanje.

Daar werd het Nederlands elftal wereldkampioen. Kruis kreeg speelsters tot zijn beschikking, die zich helemaal konden toeleggen op het zaalhockey.

Debuut

De titel komt wel als een grote verrassing, want meer dan de helft van de twaalf speelsters uit de selectie van Kruis debuteerde in Wenen. Het onervaren Nederlandse team behaalde desondanks ongeslagen de finale en maakte vooral indruk met de 8-0-zege op Oekraïne in de halve finale zaterdag.

Spanje was al even verrassend doorgedrongen tot de finale. Het team, met wel veel veldinternatiols, schakelde in de halve finale het onverslaanbaar geachte Duitsland uit (4-3).

Fraai

Aanvoerster Marieke Dijkstra nam de ploeg aan de hand in de finale tegen de Spanjaarden. Oranje voelde zich gesterkt door de 5-3-overwinning in de groepsfase. Na tien minuten stond Nederland al met 2-0 voor dankzij goals van Verhage en Belle van Meer.

Doelvrouwe Claire Hendriks voorkwam met een paar fraaie ingrepen dat Spanje kon terugkomen. Alessia Padalino zette Oranje vroeg in de tweede helft op 3-0 met haar achtste toernooitreffer.

Maria Romagosa deed nog wel iets terug met het inschieten van een strafcorner (3-1), maar kort daarna brak Verhage met haar tweede treffer (4-1) het Spaanse verzet. De 4-2 van Nuria Camon was puur voor de statistieken.