ALMELO - De overwinning van PSV op Heracles Almelo kwam zaterdagavond moeizaam tot stand. Pas diep in de tweede helft nam de koploper in de eredivisie afstand: 2-0.

PSV doorbrak daarmee wel negatieve reeks van de afgelopen weken. Na nederlagen tegen Roda JC en AZ en het gelijkspel in Rotterdam tegen Sparta kon de landskampioen echter opnieuw niet overtuigen.

In Almelo ontmoette de lijstaanvoerder in Heracles een tot op het bot gemotiveerde tegenstander, die voor elke meter kunstgras wilde vechten.

Groots

Koeman was na afloop blij met de overwinning van zijn elftal. "Het was weer even wennen. Het was lang geleden dat we een wedstrijd wonnen. Maar dit hadden we wel nodig. Het was niet groots en het had misschien ook de andere kant op kunnen vallen.

Maar als je een aantal wedstrijden niet wint, gaat dat ook in de koppies zitten en dat zag je met fases. Maar ik hoop dat dit onze slechte periode doorbreekt en we weer wat meer rust krijgen in ons spel."

Strijdwijze

Het was onthutsend om te zien hoe PSV - voor de winterstop lange tijd ongenaakbaar - aanvankelijk reageerde op die strijdwijze. De Eindhovenaren kregen lange tijd geen vat op het energieke spel van de Almeloërs.

Schrijnend voorbeeld van de huidige malaise is Jan Kromkamp. De Fries speelde aan het einde van het vorige jaar een aantal zeer behoorlijke wedstrijden en werd prompt weer uitgenodigd voor het Nederlands elftal.

Onzeker

Zaterdagavond had de rechtsback het - net als de afgelopen weken - moeilijk. In balbezit oogde hij onzeker en verspeelde hij, vaak zonder enige aanleiding, keer op keer het Eindhovense balbezit.

Na afloop nam hij zijn pupil in bescherming. Hij vond dat de verdediger niet goed speelde. "Maar dat lag ook aan anderen. Er was ook weinig beweging voor hem. Hij vulde het echter niet goed in."

Sun

Koeman heeft als klein excuus de vele blessures in zijn team. Tegen Heracles miste hij onder meer Reiziger, Kluivert, Da Costa, Moens en Afellay. Daardoor zag de oefenmeester zich genoodzaakt om de Chinese aanwinst Xiang Sun in zijn basiselftal op te nemen. De 25-jarige international, de eerste Chinees in de eredivisie, speelde niet onverdienstelijk. Vooral in balbezit liet hij aardige dingen zien.

Doeltreffenheid

De overwinning op Heracles verbloemde echter niet dat PSV in een uiterst moeilijke periode zit. Voor de winterstop lukte bij PSV vrijwel alles en had de ploeg aan één of twee kleine kansjes in een wedstrijd voldoende om te scoren. De laatste wedstrijden is de doeltreffendheid juist het probleem.

De ploeg creëert wel kansen, maar slaagt er niet in die ook te verzilveren. Phillip Cocu kreeg voor de pauze een uitstekende kopkans, maar mikte op aangeven van Edison Mendez te hoog. Ook na de pauze schoot hij in kansrijke positie net naast.

Paal

Heracles had de wedstrijd in het uitverkochte Polman-stadion de wedstrijd lange tijd onder controle. Voor de pauze kreeg de ploeg ook twee uitstekende mogelijkheden om op voorsprong te komen. In de 22e minuut dwong de van Heerenveen overgekomen Rob Friend doelman Gomes tot een spectaculaire redding en in de 45e minuut schoot Ramon de Vries tegen de buitenkant van de paal.

Farfan

Uiteindelijk eiste al het harde werk van Heracles zijn tol. In de 74e minuut gleed Marnix Smit uit en profiteerde Jefferson Farfan van de ruimte en maakte het winnende doelpunt: 1-0. In blessuretijd maakte Diego Tardelli ook nog 2-0.

PSV houdt daardoor een voorsprong op de achtervolgers Ajax en AZ in tact. De manier waarop PSV won gaf echter voldoende stof tot reflectie. Zeker in de wetenschap dat dinsdag in de Champions League Arsenal op bezoek komt.