AMSTERDAM - Raymond van Barneveld heeft de finale van Masters of Darts bereikt. De Hagenees versloeg de 17-jarige Michael Van Gerwen in tien sets, 6-4.

In een waar spektakelstuk, beide darters gooide de ene 180'er na de andere, bracht de ervaring van Barney uiteindelijk de doorslag. De regerend wereldkampioen treft zondag in de finale de Brit Peter Manley die eerder op de avond zijn landgenoot Mervyn King met 6-5 versloeg.

Van Barneveld kwam sterk uit de startblokken en pakte de eerste vijf legs van de wedstrijd. Van Gerwen gooide wel goed maar kon niet op tegen het sterke spel van de regerend wereldkampioen.

180

Pas in de zesde leg, die Mighty Mike zelf mocht beginnen, kwam de 17-jarige darter op gang. Hij gooide zijn eerste 180'er en, ondanks dat Barney meteen volgde met zijn eerste 180'er, wist de leg te pakken.

Van Gerwen was goed op weg om de Hagenaar te breaken in de vierde leg. Hij gooide twee 180'ers en stond na negen pijlen al op 44. Hij wist de dubbels echter niet te raken en Van Barneveld sleepte ook de tweede set naar zich toe .

Ritme

Mighty Mike ging vervolgens verder met waar hij in de laatste twee legs van de tweede set was gebleven, het gooien van 180'ers. Hij wist daarmee Van Barneveld uit zijn ritme te krijgen en pakte de derde set met een elf-darter.

Beide darters stonden zeer goed te gooien met gemiddeldes die ver boven de dertig punten per pijl lagen. Van Gerwen bleef maar 180'ers gooien maar kwam niet los van de eveneens sterk scorende Van Barneveld.

Ervaring

Ervaring gaf aan het begin van de vierde set de doorslag. Van Gerwen bleef goed scoren, de teller stond al op acht maximale scores, maar Barney wist in alle drie de legs de dubbels te pakken.

9 Darts

In de laatste set voor de pauze moest Van Gerwen de set van Van Barneveld pakken om in de wedstrijd te blijven. Met zijn tweede elf-darter pakte hij meteen de eerste leg en via de eerste negen-darter van het toernooi kwam hij op een 2-0 voorsprong.

Hoewel de negen-darter met 'slechts' één 180'er werd gegooid sprong het publiek op de banken voor de 17-jarige scholier en kreeg hij een innige omhelsing van zijn tegenstander. Overigens verdiende de darter daarmee ook een nieuwe keuken van de hoofdsponsor van het toernooi.

Van Barneveld raakte echter niet van slag, pakte zijn eigen leg en begon met een 180'er in de vierde. Mighty Mike antwoordde echter met dezelfde score en pakte de set waarmee hij terugkwam naar 3-2.

Hervatting

Het niveau bleef na de hervatting ongemeen hoog. Beide darters bleven de triple 20 raken en in de derde leg wist Van Barneveld de break te forceren.

Hij begon echter slecht aan de vierde leg waardoor Van Gerwen wist terug te breaken. In de beslissende vijfde leg liet Van Gerwen zijn tegenstander kansloos en bracht de wedstrijd daarmee weer in evenwicht.

Achterstand

In de zesde set was Van Gerwen heer en meester. Ondanks dat hij zijn tweede negen-darter liet liggen sleepte hij de set alsnog naar zich toe. Na een 3-1 voorsprong keek Van Barneveld voor het eerst in de wedstrijd tegen een achterstand aan.

Maar de vijfvoudig wereldkampioen was geenszins van plan zich in de zinderende partij zomaar gewonnen te geven. Zonder een leg af te staan pakte hij de achtste set en leek de partij af te gaan op een beslissende elfde set.

Spektakel

Het momentum lag volledig bij de Hagenees die zijn vierde leg oprij pakte en de leiding nam in de negende set. Van Gerwen gooide echter weer eens een 180'er en kwam terug in de set. Breaks kwamen er, dankzij een 121-finish van Barney, niet waardoor de 39-jarige Hagenees een 5-4 voorsprong nam.

Met uitgooi van 130 pakte Barney de break aan het begin van de tiende set. De aanvoerder van team Nederland was nu nog maar twee legs verwijderd van de overwinning. Van Gerwen kwam de break niet meer te boven en het spektakelstuk tot een einde kwam.

Van Barneveld was na de wedstrijd vol lof over zijn jonge tegenstander. "Hoelang kan ik nog winnen van deze jongen", vroeg de wereldkampioen zich af voor de camera's van SBS6.