ROTTERDAM - Het Nederlandse mannenvolleybalteam doet toch mee aan de European League. Deelname was lange tijd onzeker na een hoop gesteggel met de Europese volleybalbond CEV over rechtstreekse uitzending van de duels.

Een samenwerkingsverband tussen de NOS en Sport1 heeft uiteindelijk redding gebracht. Dat heeft technisch directeur Joop Alberda van de NeVoBo zaterdag bekendgemaakt.

Zendtijd

De CEV stelt onder meer eisen aan het minimum aantal camera's en minuten zendtijd. De NOS kon, doordat het ook steeds minder zendtijd en geld beschikbaar heeft, daar in eerste instantie niet aan voldoen.

Samenvattingen

Nadat Alberda donderdag de zaak naar buiten bracht, ging NOS-adjunct-directeur Jan de Jong met succes op zoek naar alternatieven, zo vertelde Alberda zaterdag. Sport1 gaat nu de duels van Oranje rechtstreeks uitzenden en de NOS de samenvattingen.

De NOS is verantwoordelijk voor het camerawerk en de productie. De CEV is zaterdag akkoord gegaan met het voorstel, aldus Alberda.

Winnaar

De NeVoBo zat vorig jaar met hetzelfde dilemma. Alberda wist toen alsnog een deelname af te troggelen, geholpen door het feit dat de CEV een team tekort kwam. Nederland werd toen winnaar van de European League, een competitie voor Europese landen die niet in aanmerking komen voor de World League.

De landencompetitie, verdeeld over zes speelweekeinden, begint eind mei. De mannen van bondscoach Peter Blangé moeten het in de groepswedstrijden opnemen tegen Duitsland, België en Spanje. Nederland begint tegen Spanje.