Bob de Jong heeft zich tijdens de World Cup wedstrijden in Erfurt niet weten te plaatsen voor het WK afstanden in Salt Lake City. De regerend olympisch kampioen op de 10 kilometer werd verslagen door Brigt Rykkje.

Rykkje legde tijdens de 10 kilometer in Erfurt beslag op het brons. Grote man was wederom Sven Kramer. In de eerste negen kilometer leek het erop dat de kersverse wereldkampioen allround zijn eigen wereldrecord, dat hij vorige week in Heerenveen reed, nog scherper wou zetten.

Traag

Maar in de laatste twee rondes liet de wereldkampioen het schema lopen en eindigde in een tijd van 12.53,17. Daarmee zat hij op de 'trage' Duitse baan slechts 3,29 seconden boven zijn tijd uit Heerenveen.

Carl Verheijen liet wederom zien dat hij waarschijnlijk de grootste concurrent voor de jonge Fries is op de 10 kilometer. De routinier zat net boven de grens van dertien minuten en lijkt klaar voor de WK Afstanden. Kramer en Verheijen gaan onbedreigd aan de leiding in het tussenklassement van de World Cup.

Uitnodiging

Voor Bob de Jong is het seizoen nu al voorbij. Hij eindigde teleurstellend op de zesde plaats met een tijd van 13.26,71, tien seconden langzamer dan Rykkje die een uitnodiging voor het WK kan verwachten.