SIWA - Gerard de Rooy heeft dinsdag in de Dakar Rally moeten opgeven. De verrassende 22-jarige leider in het vrachtwagenklassement crashte met zijn DAF in de twaalfde etappe van en naar Siwa zo hard dat hij niet verder kon rijden. De Rooy en zijn bemanning, navigator Tom Colsoul en monteur Arno Slaats, bleven op een paar schrammen na ongedeerd.

Na 152 kilometer maakte De Rooy een grote sprong over een duin. De gevaarlijke plekken op de verraderlijke piste waren met vlaggen afgezet, maar net op dat punt was de vlag omgewaaid of omgereden. De truck van de Nederlanders kwam zo hard op de bumper terecht dat de cabine compleet voorover in het zand klapte.

De stangen waarmee de cockpit aan de wagen vastzat, braken als luciferhoutjes. Wonder boven wonder bleven de inzittenden ongedeerd. "Van tevoren waarschuwden ze dat dit een behoorlijk gevaarlijke rit was. Als we het duin twintig meter meer naar rechts hadden genomen, was dit niet gebeurd. Alles is goed, maar de droom is over", aldus Gerard de Rooy.

Zware beschadiging

Ook het chassis en de motor van zijn wagen raakten zwaar beschadigd. De etappe vervolgen was onmogelijk. Dat zag ook vader Jan de Rooy, die even later langskwam. Zijn zoon stuurde hem door om de proef af te maken. Jan de Rooy werd tweede in de etappe, achter Vladimir Tjsagoein. De Rus kreeg in het klassement de leiding in de schoot geworpen.

Jan de Rooy staat derde op 2,5 uur achterstand. Hij keerde na de etappe terug naar de plek des onheils. De familie wil de DAF onder geen beding achterlaten. Met behulp van servicewagens van de organisatie proberen ze de gehavende truck te repareren en terug te krijgen.

Bij de motoren won de Italiaan Giovanni Sala de etappe, voor de Noor Pal Ullevalseter en de Sloveen Stanovnik. Eric Verhoef was beste Nederlander op de twintigste plaats. In het klassement blijft de Fransman Richard Sainct leiden, 10.48 voor op zijn landgenoot Cyril Despres. Verhoef is achttiende.

Bij de auto's lijkt Stephane Peterhansel niet meer te achterhalen. De Fransman won in zijn Mitsubishi alweer een etappe en staat in het klassement 24.18 voor op de Japanner Masuoka. Bob ten Harkel is in de Honda-Buggy 25e.