TILBURG - Cristiano dos Santos Rodriguez was vrijdagavond goud waard voor Willem II. De van FC Basel overkomen Braziliaan (voorheen NAC en Roda JC) scoorde tweemaal tegen ADO Den Haag voor een nipte overwinning, 2-1. Aan de vooravond van carnaval nam de Tilburgse club afstand van de degradatiezone en deed de vijftiende plaats op de ranglijst over aan Heracles. ADO bleef laatste.

De overwinning was niet onverdiend, hoewel de tegenstander vocht voor minimaal een punt. ADO speelde de degradatiewedstrijd in Tilburg namelijk niet vanuit de loopgraven. De Haagse club viel, wanneer het kon, met veel manschappen aan. In de vierde minuut lag de bal zelfs al in het Tilburgse doel na een gekke achterwaartse lob van verdediger Frank van der Struijk. Scheidsrechter Ben Haverkort, streng deze avond, keurde het doelpunt af wegens duwen.

ADO met zijn zwakke middenveld, moest de meeste tijd terug. Willem II, technisch superieur, drukte maar schoot - door Rydell Poepon en Saïd Boutahar - vooralsnog slecht. Zo kon het gebeuren dat ADO de leiding nam. Santi Kolk laveerde behendig langs houterige Willem II'ers en tikte laag in de hoek, 0-1.

Tempo

Willem II verhoogde onmiddellijk het tempo en zette nog nog meer druk. ADO wankelde in chaotische situaties voor het doel. De gelijkmaker kon niet uitblijven. Deze viel in de 32e minuut. Christiano trapte van dichtbij hoog binnen, 1-1. Het was zijn eerste doelpunt na terugkeer in Nederland.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. De thuisclub bleef gevaarlijker maar moest achterin blijven opletten. Merkwaardig was er een counter nodig voor Willem II om op voorsprong te komen. Hadouir benutte op links de ruimte, waarna Cristiano de tweede voorzet afrondde, 2-1.

Ruimte

Na dit doelpunt kreeg Willem II het gemakkelijker, kon de ruimte benutten die ontstond door het wanhoopoffensief in het laatste halfuur van de nummer laatst in de eredivisie. De van Feyenoord gehuurde doelman Mikael Aerts kreeg weinig moeilijk werk. Hij moest alleen scherp reageren op een venijnig schot van Mols. Hij deed dat bekwaam en hielp zijn nieuwe club aan een onbezorgde carnaval.

In Den Haag bleven de zorgen om behoud onveranderd groot. Dit bleek al voor de wedstrijd. ADO had voor de 25e competitieronde een waslijst aan geblesseerde spelers. Onder hen drie keepers.

Nadat de Haagse club vergeefs had geprobeerd Jeffrey Loozen uit de A-jeugd speelgerechtigd te krijgen, moest coach Lex Schoenmaker daarom keeperstrainer René Stam mee naar Tilburg nemen als mogelijke invaller voor Richard van Nieuwkoop. "Want", zei Schoenmaker over het probleem, "we kunnen moeilijk een regenjas in het doel hangen." Stam hoefde niet van de bank af te komen.