BREDA - NAC Breda heeft de trouwe aanhang vrijdagavond al aardig in carnavalsstemming gebracht. De ploeg van trainer Ernie Brandts won in eigen stadion overtuigend van Sparta: 3-1. De schade voor Sparta bleef beperkt omdat doelman Harald Wapenaar weigerde mee te werken aan een Bredaas doelpuntenfestijn.

Brandts moest zijn elftal tegen Sparta op drie plaatsen wijzigen. Hij miste Arne Slot, Patrick Zwaanswijk en Mike Zonneveld door schorsingen. Veel problemen gaven de omzettingen niet. NAC trok na een moeizaam begin de wedstrijd naar zich toe. De thuisploeg kreeg ook kansen, maar had de pech dat Wapenaar prima keepte.

In de 32e minuut was het wel raak. Glen Salmon kopte binnen na een hoekschop van Anouar Diba: 1-0. De van FC Groningen overgekomen spits maakte zijn zesde doelpunt in zes competitieduels. Hij heeft met zijn scoringsdrift de naar Ajax vertrokken Leonardo al doen vergeten. Al verzuimde hij vlak voor rust NAC naar 2-0 te koppen.

Dreigend

Sparta verscheen in de eerste helft enkele keren dreigend voor doelman Edwin Zoetebier, maar alleen Haris Medunjanin kreeg een schietkans. Trainer Wiljan Vloet gaf de creatieve AZ-huurling na zijn prima invalbeurt tegen PSV (1-1) weer een basisplaats.

Ontevreden over het spel van Sparta greep Vloet al tijdens de rust in. Hij haalde de falende centrale verdediger Wouter Gudde en de onzichtbare aanvaller Jeffrey Vlug eruit. Voor hen kwamen de weer fitte Rachid Bouaouzan en Ajax-huurling Michael Krohn-Dehli in het veld.

Furieus

Deze omzettingen haalden niets uit. NAC startte de tweede helft furieus en besliste het duel in de 55e minuut. Middenvelder Edwin de Graaf maakte 2-0 na goed voorbereidend werk van Ronnie Stam.

Maceo Rigters schoot NAC daarna naar 3-0. Sparta kwam in de slotfase nog terug tot 3-1. Sjaak Polak benutte een strafschop.