ROTTERDAM - De laatste twee wildcards voor het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam zijn vergeven aan routinier Martin Verkerk en jonkie Thiemo de Bakker. Dat maakte toernooidirecteur Richard Krajicek vrijdag bekend.

Verkerk heeft alsnog een plek in het hoofdtoernooi gekregen omdat de Cyprioot Marcos Baghdatis zich vrijdag afmeldde met een polsblessure. Verkerk kwam door blessures en motivatiegebrek de afgelopen tweeënhalf jaren nauwelijks in actie. De Bakker is een 19-jarig talent dat van Krajicek de kans krijgt zich met de beste tennissers van de wereld in een ATP-toernooi te meten. De Hagenaar won vorig jaar het juniorentoernooi op Wimbledon.

"Ik baal dat Baghdatis op het laatste moment afzegt, maar aan de andere kant ben ik wel weer blij met drie Nederlanders in het hoofdtoernooi", aldus Krajicek, die in de aanloop naar het toernooi veel afzeggingen van mondiale topspelers kende. Robin Haase is als enige Nederlander rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Rentree

Verkerk speelde zijn laatste wedstrijd in september 2006, toen hij na een lange afwezigheid zijn rentree maakte in een challenger in het Spaanse Tarragona en verloor in de eerste ronde van de Marokkaan Younes el Aynaoui. De 28-jarige Alphenaar raakte daarna weer in de versukkeling. Zijn hoogtepunt was het bereiken van de finale van Roland Garros in 2003.

Na de winst in de Dutch Open in de zomer van 2004 begon een lange lijdensweg, waarin twee schouderoperaties, de ziekte van Pfeiffer en mentale problemen hem keer op keer terugwierpen. De afgelopen maanden heeft Verkerk achter hard getraind; hij heeft Krajicek verteld dat hij fit is.

Het 34e ABN Amro-tennistoernooi begint maandag. Vanaf zaterdag kunnen zestien spelers zich nog plaatsen voor het hoofdtoernooi via de kwalificaties. Onder hen de Nederlanders Igor Sijsling, Jesse Huta Galung en Dennis van Scheppingen.