ERFURT - De kans is groot dat Chad Hedrick over een aantal maanden in Friesland woont. De 29-jarige Texaan liet vrijdag weten dat hij een overgang naar DSB ziet zitten. Coach Jac Orie had al eerder duidelijk gemaakt dat hij de Amerikaan als een welkome versterking beschouwt.

Hedrick schoof deze week al bij de DSB-schaatsploeg aan voor het avondeten. Hij voelde zich direct op zijn gemak, vertelde de voormalig allroundwereldkampioen. "Ik beschouw 't als een goede start. Er is nog niets getekend, maar ik hoop dat ik er met manager Toon Gerbrands kan uitkomen", sprak Hedrick, die dit weekeinde deelneemt aan wereldbekerwedstrijden in Erfurt. "Hun programma is goed voor me."

Indien de Amerikaan een akkoord bereikt, zal hij meteen een huis zoeken in de omgeving van Heerenveen. Hedrick heeft afgesproken om negen maanden van het jaar in Nederland te verblijven. "Ik neem mijn vriendin Lynsy mee", aldus Hedrick. "Of ik ook Nederlands ga leren? Nou, mijn vriendin is dat in elk geval van plan en ze heeft gezegd dat ze mij gaat dwingen ook Nederlands te praten."

Allrounder

Orie zocht al enige tijd naar een allrounder, die de ploeg kon versterken. Nadat in Nederland geen geschikte kandidaat werd gevonden, zocht DSB contact met Hedrick die reeds door het bedrijf van Dirk Scheringa wordt gesponsord.

De olympisch kampioen van Turijn (5000 meter) presteert dit seizoen ver onder zijn normale niveau, mede omdat hij afgelopen zomer niet trainde. "Het is een schande, zoals ik nu schaats", erkende Hedrick. "Daarom wil ik graag, met een trainingsgroep, weer op het hoogste niveau komen."