AMSTERDAM - De eerste nachtrace in de Formule 1 is een stap dichterbij gekomen. Circuitontwerper Hermann Tilke heeft verklaard dat wedstrijden die in het donker worden gehouden goed georganiseerd en uitgezonden kunnen worden.

In een interview met Autosport zegt de Duitser dat vooruitgang in zowel licht- als cameratechniek het mogelijk heeft gemaakt een nachtrace te organiseren.

China

Bernie Ecclestone gaf onlangs al aan dat hij voor het einde van het decennium graag één of twee wedstrijden in het donker op de kalender wil zien. China en Japan zouden op de nominatie staan om deze races te organiseren.

Dit zou ook te maken hebben met televisie-uitzendingen. Als wedstrijden in Azië 's avonds worden gehouden worden deze 's middags (Europa) dan wel 's ochtends (Amerika) uitgezonden. Daardoor zouden de televisierechten financieel aantrekkelijker zijn.

Technologie

Volgens Tilke is het grootste probleem de belichting. "Circuits hoeven niet te veranderen zolang de ruimte er is om goede lichtinstallaties te installeren. Daarnaast moet het voor camera's mogelijk zijn om de bolides goed in beeld te kunnen brengen zonder dat het vage strepen worden. Door de nieuwe ontwikkelingen in de technologie is dit nu mogelijk", aldus de ontwerper.

Formule 1 zou niet de eerste tak van autosport zijn die in het donker gaat rijden. In Amerika worden sommige NASCAR, ChampCar en IndyCar wedstrijden al 's avonds of 's nachts gehouden. Ook de 24 uur van Le Mans gaat in het donker door.