BREMEN - Trainer Henk ten Cate voorspelde vorige week al dat Werder Bremen een maatje te groot zou zijn voor Ajax. Tot zijn grote spijt kreeg de oefenmeester woensdagavond in een uitverkocht Weser-stadion gelijk. Hij zag lijdzaam toe hoe zijn formatie met een nederlaag van 3-0 eigenlijk nog goed weg kwam.

"Helemaal kansloos zijn we natuurlijk nooit", stelde Ten Cate. "We zullen er volgende week voor eigen publiek weer alles aan doen. Maar we missen tijdens de return behalve Grygera, Emanuelson, Davids en Vermaelen ook nog Gabri en Lindenbergh. Ik moet dus nog meer jeugdspelers selecteren."

Ajax begon de wedstrijd tegen Werder Bremen met Mitchell Donald als rechtshalf. De achttienjarige speler voetbalde afgelopen zaterdag nog met de A-junioren tegen RKC. Na ruim twintig minuten verscheen ook Vurnon Anita in het veld. Ten Cate deed een beroep op de zeventienjarige middenvelder toen Olaf Lindenbergh zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg.

Op zak

"Ik denk dat de scheidsrechter beide gele kaarten mocht geven", stelde Ten Cate. "Al had hij die tweede gele kaart misschien op zak kunnen houden. Of ik dit Lindenbergh kwalijk neem? Ach, hij is natuurlijk geen negentien meer. Hij is 32 jaar."

Met een speler minder op het speelveld kwam Ajax helemaal niet meer aan voetballen toe. De formatie probeerde Werder Bremen slechts tegen te houden. Dat lukte wonderwel tot de tweede helft. "We gaven tot de rust eigenlijk helemaal niet zoveel kansen weg", vond Ten Cate.

Weerstand

Het laatste beetje Amsterdamse weerstand brak na de openingstreffer van Mertesacker vlak na rust. "Daarna was het afgelopen", vond ook Ten Cate. "De scheidsrechter had die tweede treffer van Naldo nooit mogen goedkeuren. Die bal was niet helemaal over de lijn. De nederlaag van 3-0 is wel verdiend. We kwamen er niet meer aan te pas."

Ten Cate: "Het is jammer dat ik gelijk krijg. Maar ik wist vorige week natuurlijk al met welke spelers ik naar Bremen toe moest. Daarom zei ik ook dat die ploeg normaal gesproken te goed voor ons zou zijn. Dat is vandaag helaas ook gebleken. We moeten hier maar weer van leren. We moeten in de toekomst ons voordeel doen met de ervaring uit dit soort wedstrijden."