ISTANBUL - Een dag voor de uitwedstrijd tegen de Turkse koploper Fenerbahce gaf bijna iedereen bij AZ aan te willen tekenen voor een gelijkspel. Maar toen woensdag na afloop van het duel in de derde ronde van de UEFA-beker de stand van 3-3 op het scorebord prijkte, overheersten bij de Alkmaarders gemengde gevoelens.

Vooral trainer Louis van Gaal kon nauwelijks leven met de eindstand. Hij had moeite met het feit dat zijn ploeg een voorsprong van 3-1 uit handen gaf. "Bij zo'n stand moet je een wedstrijd uitspelen. Wij wilden te graag een vierde en vijfde doelpunt maken. Mijn ploeg is te druistig en 'leest' het duel op zo'n moment niet goed. We konden niet temporiseren."

Van Gaal onderkende dat het gemis aan ervaren spelers AZ in de fase na de 3-1 opbrak. De trainer kon tegen Fenerbahce niet beschikken over de drie routiniers Barry Opdam (geschorst), Shota Arveladze (ziek) en doelman Khalid Sinouh (geblesseerd).

Leeftijd

Door het wegvallen van de drie oudste voetballers uit de selectie, bedroeg de gemiddelde leeftijd van het basisteam van AZ woensdag slechts 22,9 jaar. Danny Koevermans, Tim de Cler en Kew Jaliens (allen 28) gaven het gemiddelde op Europees niveau nog enigszins een gebruikelijk aanzien.

Van Gaal vertelde vooraf al aan dat hij vooral de ervaring van Arveladze goed had kunnen gebruiken in 'de hel' van Istanbul. 52.000 uitzinnige Turken maakten gedurende de hele wedstrijd inderdaad een hels kabaal. Vooral als AZ in balbezit was, bleek communiceren onmogelijk.

Aanvallend

Het jonge elftal van Van Gaal ging verrassend goed om met de omstandigheden. AZ koos ook tegen de Turkse koploper voor een aanvallende manier van voetballen. Al na acht minuten liet Danny Koevermans na om zijn ploeg op voorsprong te schieten. Niet veel later viel de verdiende openingstreffer alsnog. Demy de Zeeuw hoefde na een schitterende aanval de bal alleen maar in het lege doel te tikken: 0-1.

De oud-middenvelder van Go Ahead Eagles kreeg tegen Fenerbahce de voorkeur boven Julian Jenner, omdat hij iets minder aanvallend is ingesteld. Jenner kwam na een half uur alsnog binnen de lijnen omdat Rogier Molhoek het veld geblesseerd moest verlaten. Verder maakte Boy Waterman zijn debuut bij AZ. De oud-speler van SC Heerenveen is na Sinouh, Didulica, Job Bulters en Ronald Waterreus al de vijfde doelman van AZ dit seizoen.

Nerveus

Waterman maakte in tegenstelling tot zijn meeste ploeggenoten een wat nerveuze indruk. Hij trapte de bal een aantal keren ongelukkig uit. De doelman moest na een klein half uur de gelijkmaker incasseren, al kon hij daar weinig aan doen. Bij toeval kreeg Tumer Metin de bal net buiten het zestienmetergebied aangespeeld. De middenvelder schoot knap raak: 1-1.

In de tweede helft nam de druk van Fenerbahce toe, maar was AZ via counters het gevaarlijkst. Nourdin Boukhari en Julian Jenner leken de terugwedstrijd zelfs tot een formaliteit te maken, toen beide spelers binnen één minuut doel troffen: 1-3.

Routiniers

Het gebrek aan routiniers brak AZ daarna op. Het elftal van Van Gaal speelde de wedstrijd niet rustig uit, maar bleef frivool voetballen. Fenerbahce kwam in een vrij kort tijdsbestek terug tot 3-3. In de slotfase kreeg vooral de thuisclub nog kansen, maar had AZ via Dembélé ook zicht op de overwinning.

"Het wordt in Alkmaar nog een zware klus", keek Van Gaal alvast vooruit. "Fenerbahce speelt in uitwedstrijden echt niet zo aanvallend als AZ. Zij gaan de ruimtes klein maken. Dat maakt het voor ons niet eenvoudig. Daarom is het ook zo zonde dat we de voorsprong hebben verspeeld. Al is het aan de andere kant wel fantastisch dat een jonge ploeg in deze hectische omstandigheden zo goed voetbalt."