MELBOURNE - Halverwege de wedstrijd liet Raemon Sluiter verzorging komen. Hij slikte wat pilletjes tegen de kramp in zijn rechterhand. Het was een gevolg van een bombardement aan kogels dat naar zijn baanhelft werd afgevuurd door Marat Safin uit Moskou, een van de beste tennissers ter wereld.

De nummer 3 versloeg de Rotterdammer in de eerste ronde van de Australian Open in vier sets: 6-4 4-6 6-3 6-4. Sluiter sprak na afloop vol respect en ontzag: "Het was soms of er een heel leger aan kwam denderen."

Zelden was de humoristische Daviscupheld van Oranje zo in mineur als dinsdag in Melbourne. De nederlaag tegen Safin, ook door hem erkend als een der besten, was helemaal geen schande. Maar toch. Sluiter had persoonlijk op meer gerekend. "Ik heb mij niet de hele maand december de pleuris gewerkt om er weer in de eerste ronde uit te vliegen. Op eerste en tweede kerstdag rende ik nog over de atletiekbaan. Ik ben hier goed ziek van."

Woeste plannen

Sluiter was de partij tegen de door hem bewonderde finalist van met woeste plannen ingegaan. Hij was voornemens geen stapje achteruit te doen voor de kracht van Safin. Met diens schouderblessure hield hij geen rekening. "Hij speelde, dus zou hij ook wel fit zijn." Sluiter wilde de bijna 23-jarige Rus het initiatief in het spel ontnemen. "Als hij het initiatief heeft, slaat hij je weg."

Blunders

Sluiter begon uitstekend. Op 2-2 benutte hij het derde breekpunt voor 3-2 en serveerde goed naar 4-2. Op 4-3 greep Safin twee blunders van Sluiter aan om gelijk te maken. "De eerste twee punten van mijn opslagbeurt deed ik hem cadeau. Zoiets moet je tegen een speler van dat kaliber nooit doen." Safin greep de kansen tegen de speler van wie hij wist dat hij Lleyton Hewitt had verslagen in Stockholm om op 4-4 te komen en sloeg door naar 6-4 door vijftien punten achter elkaar te maken.

De Rotterdammer revancheerde zich in de tweede set. Aangemoedigd door een honderdtal oranjefans, van wie er een zelfs een vlag van Feyenoord showde, won hij de tweede set met 6-4. Safin zei later dat dit kwam door enerzijds de klasse van zijn tegenstander en anderzijds door een verminderde concentratie.

De Rus veroverde de derde set vrij probleemloos. In de vierde bevocht Sluiter opnieuw kansen op een kanteling van de partij. Op -4 kreeg hij drie keer een breekpunt, maar Safin sloeg ze prachtig weg.

Wereldreturn

Sluiter: "Op een bal sloeg ik een wereldreturn en toch won ik dat punt niet." Het werd 3-5. Sluiter mocht nog een keer serveren naar 4-6 maar daarna liet Safin zich niet meer in gevaar brengen. De berusting van Sluiter luidde: "Ik heb de hele partij in de vijfde versnelling gespeeld. Hij ging af en toe naar de zesde versnelling."