ISTANBUL - De volleybalsters van Dela Martinus hebben de tweede ronde bereikt van de play-offs in de Champions League. De ploeg van bondscoach Avital Selinger won woensdagmiddag in Istanbul de eerste set in de return tegen Eczacibasi met 25-20.

Dat was na de overtuigende 3-0-zege in Amstelveen voldoende voor een Europees vervolg.

Door de sterke start tegen de Turkse opponent, vooraf gevreesd door de heksenketel in de eigen sporthal, viel de druk weg bij Martinus. Selinger liet Riëtte Fledderus, Manon Flier, Debby Stam, Chaïne Staelens, Carlijn Jans, Caroline Wensink en libero Janneke van Tienen beginnen aan de klus een set te pakken.

Harde kern

Hij kon tot zijn grote tevredenheid vaststellen dat de 'harde kern' een hoog niveau haalde. Martinus legde met een goede opslag de basis voor deze prestatie. Bovendien maakte de ploeg geen fouten. Met de zekerheid van een plek in de volgende ronde besloot Selinger, die zijn stemming na afloop omschreef als "blij, verrast", zijn basisteam successievelijk te vervangen en iedereen speeltijd te gunnen.

Ook reserves boden in de drie volgende sets zeer behoorlijk tegenstand maar een tweede zege van de landskampioen zat er niet in: 1-3 (25-20 20-25 22-25 24-26). De Turksen, versterkt met de Canadese Stacey Gordon en de Servische speelsters Vesna Citakovic en Ivana Djerisilo, konden er niet om juichen. De partij duurde ruim anderhalf uur.

Martinus' laatste tegenstander op weg naar de Final Four in Zwitserland is Las Palmas of Dinamo Moskou.