ARE - De Noorse skiër Aksel Lund Svindal (24) heeft woensdag in Are de wereldtitel op de reuzenslalom veroverd. Svindal kwam in twee manches tot een tijd van 2.19,64.

Svindal werd op het podium geflankeerd door twee Zwitsers: Daniel Albrecht, eerste na de eerste aftocht, pakte zilver, Didier Cuche het brons.

Svindal veroverde eerder goud op de afdaling.

Na de eerste manche stond Svindal nog op de vierde plaats achter Albrecht, de Canadees Borque en de Zwitser Berthod. Door een snelle tweede afdaling had de Noor een goed gevoel over zijn medaillekansen. "Toen ik over de finish kwam, wist ik dat de anderen echt heel snel moesten zijn om mij te verslaan." Svindal zag vervolgens alle concurrenten zich stuk bijten op zijn tijd.

Discipline

Na de gouden medaille op de afdaling was de druk op Svindal afgenomen. "Het eerste goud betekende veel voor me, maar deze is me net zo veel waard. Misschien zelfs wel meer, omdat de reuzenslalom mijn discipline is. Daarop wilde ik echt schitteren", aldus de Noor.

De tweede plaats van Albrecht, eerder winnaar van de supercombinatie, was geen verrassing. De bronzen medaille voor veteraan Cuche was dat wel. De Zwitser, die al veertien jaar professioneel skiër is, stond maar een keer eerder bij een groot evenement op het podium. Bij de Olympische Spelen van Nagano in 1998 won hij zilver op de super-G.

Tegenvaller

De prestaties van de Oostenrijkse skiploeg vielen tegen. De Oostenrijkse mannen wisten de gouden medaille van landgenote Nicole Hosp, dinsdag op de reuzenslalom, geen vervolg te geven. Olympisch kampioen reuzenslalom Benjamin Raich viel uit en voormalig wereld- en olympisch kampioen Hermann Maier was de beste Oostenrijker op de 21ste plaats.

Het was de slechtste prestatie voor de Oostenrijkers op een WK in 76 jaar.