ISTANBUL - Tot onvrede van trainer Louis van Gaal arriveerde AZ dinsdag met ruim 3,5 uur vertraging in Istanbul voor de wedstrijd om de UEFA-beker tegen Fenerbahçe. "Dit was een zeer vermoeiende trip. Eerst hebben we lange tijd bij het stadion moeten wachten en later nog eens op Schiphol. Ons bioritme is danig in de war geschopt", mopperde de AZ-coach.

Waarom AZ pas zo laat kon vertrekken, wist Van Gaal niet precies. "Er was sprake van een technisch probleem. Zoals zo vaak." Door de vertraging begon de training van AZ pas om 22.15 uur plaatselijke tijd. "Woensdag zullen we zien in hoeverre we last ondervinden van het veranderde schema."

Ondanks de reisproblemen ziet Van Gaal het duel met de Turkse koploper met vertrouwen tegemoet. "Fenerbahçe zit niet in de beste periode, wij wel. Ook woensdag gaan we weer uit van onze eigen mogelijkheden en spelen we om te winnen. We proberen Fenerbahçe pijn te doen."

Topclub

Van Gaal vindt Fenerbahçe wel de favoriet. "AZ is een topclub in wording, Fenerbahçe is al een topclub. Als wij deze ronde overleven, vind ik dat ongelooflijk. Verder dan Fenerbahçe kijken we nog niet."

Net als AZ mist ook het elftal van trainer Zico de nodige belangrijke spelers. Oud-PSV'er Mateja Kezman is geschorst. "Dat vind ik een groot voordeel", aldus Van Gaal. "Ook al presteert hij hier nog niet zo goed, in Nederland kennen wij hem als een veelscorende spits."

AZ mist met Barry Opdam en Shota Arveladze twee ervaren spelers. Ook doelman Khalid Sinouh ontbreekt. Boy Waterman maakt in Istanbul voor 52.000 supporters zijn debuut. Van Gaal: "Het is altijd afwachten hoe dat gaat. Ik heb wel de indruk dat hij hiermee om kan gaan. Boy heeft de jeugd van Ajax doorlopen. Dat is een topsportopleiding."