ARE - Nicole Hosp heeft dinsdag bij de wereldkampioenschappen ski in het Zweedse Are goud gewonnen op de reuzenslalom. De Oostenrijkse realiseerde met 2.31,72 de beste tijd over de twee manches.

Anja Pärson, al goed voor drie eindzeges bij de WK, kwam in de tweede run ten val. Na de eerste afdaling stond de Zweedse favoriete en titelverdedigster nog als zevende geklasseerd. Ze raakte niet geblesseerd.

De 23-jarige Hosp, bij de afdaling nog de nummer drie, zorgde voor het eerste goud voor Oostenrijk. Bij kunstlicht finishte ze met een voorsprong van 0,85 op de nummer twee, de Zweedse Maria Pietilae-Holmner. Derde werd Denise Karbon uit Italië.

"Ik ga aanvallen" had Hosp aangekondigd. Ze hield woord. Met een run vol risico's maakte ze in de tweede manche haar achterstand (0,25) goed op de Amerikaanse Olympisch kampioene Julia Mancuso.

'Ongelooflijk'

"Over mijn eerste run was ik niet tevreden", sprak Hosp, vierde na de eerste manche. "Ik heb er alles aangedaan mijn fouten te herstellen. Dat is gelukt. Ongelooflijk. Eigenlijk kan ik het amper bevatten."

Ze omschreef haar tweede run als de beste in haar loopbaan. "Alsof ik droomde. Alles liep zoals ik dat in mijn hoofd had. Ik heb er desondanks hard voor moeten werken om dit te bereiken. Dat is uiteindelijk beloond."

Risico's

Pärson moest voluit, om haar in eerste instantie opgelopen achterstand weg te werken. "Natuurlijk nam ik alle mogelijke risico's", zei ze naderhand. "Ik wil nu eenmaal elke race winnen. Dat was echter niet de oorzaak van mijn val. Technisch deed ik iets niet goed, daardoor ging ik onderuit." De Zweedse verloor de balans en gleed op haar buik naar beneden.

Van een grote teleurstelling wilde ze niet spreken. "Ik had heel graag nog een keer goud gewonnen, maar met mijn drie zeges ben ik al heel blij. Het evenement kan voor mij gewoon niet meer stuk. Deze successen neemt niemand mij meer af."

Mancuso leek op weg de Verenigde Staten aan het eerste goud van Are te helpen. De tweede run liet echter veel te wensen over. "Het was niet wat ik me er van had voorgesteld. Waarschijnlijk was ik te vermoeid voor een topprestatie."