AMSTERDAM - Marlene Weingartner heeft voor een sensatie gezorgd in de eerste ronde vande Australian Open in Melbourne. Ze versloeg Jennifer Capriati, die in 2001en 2002 het toernooi won: 2-6, 7-6(6), 6-4. Na een 3-0 voorsprong in dederde set raakte de als derde geplaatste Capriati het spoor bijster en trokde 22-jarige Duitse de partij naar zich toe.

Pas één keer eerder verloor een titelverdedigster in de geschiedenis van deopen era (sinds 1968) het volgend jaar in de eerste ronde van hetzelfdeGrand Slam-toernooi. In 1994 ging titelverdedigster Steffi Graf in de eersteronde onderuit tegen Lori McNeil.

Mary Pierce leverde op de Australian Opentot nog toe de slechtste prestatie als titelverdedigster na de uitschakelingin de tweede ronde tegen Elena Likhovtseva in 1996.

Na Conchita Martinez (Spa), de nummer 31 van de plaatsingslijst, is Capriatide tweede geplaatste speler die het huidige Grand Slam-toernooi moetverlaten. Martinez ging eerder in drie sets onderuit tegen de Australische Samantha Stosur: 7-6(3), 3-6, 4-6.