HENGELO - Raymond van Barneveld heeft maandagavond voor de tweede keer in anderhalve maand gewonnen van veelvoudig wereldkampioen Phil Taylor. 'Barney' versloeg de Engelsman met 3-0 tijdens de Masters of Darts, de landenstrijd tussen Nederland en Engeland, in Hengelo. Van Barneveld had slechts een half uur nodig om de strijd te beslissen.

Op nieuwjaarsdag zorgde de Hagenaar al voor een sensatie door titelhouder Taylor te onttronen op het wereldkampioenschap in Purfleet.

Van Gerwen

Michael van Gerwen wist niet te winnen van de Engelsman Colin Lloyd. In een spannende partij verloor de 17-jarige Nederlander met 3-2.

Lloyd kwam met 2-0 in sets voor maar 'Mighty Mike' kwam met een paar prachtige 100+ finishes terug tot 2-2. In de vijfde set was een beslissende leg nodig om een winnaar aan te wijzen. De Brit raakte de Bull en mocht de leg beginnen, een voordeel dat hij niet meer uit handen gaf. Op nieuwjaarsdag zorgde de Hagenaar al voor een sensatie door titelhouder Taylor te onttronen op het wereldkampioenschap in Purfleet. De nieuwe wereldkampioen piekte maandag net op tijd.

Zijn eerste twee partijen van het toernooi verloor de aanvoerder van het Nederlandse team. Zaterdag was Peter Manley te sterk (2-3) en een dag later kon Van Barneveld ook niet winnen van Mervyn King (2-3).

Gekletst

"Ik miste wedstrijdspanning. Vandaag heb ik me anders voorbereid. Ben een uurtje gaan sporten in het hotel en heb wat gekletst met Colin Lloyd", vertelde Van Barneveld na afloop. "Nu was ik wel scherp genoeg."

Van Gerwen

Colin Lloyd maakte maandag een einde aan de ongeslagen status van Michael van Gerwen. De Engelsman versloeg het Brabantse talent met 3-2. De 17-jarige darter uit Boxtel verraste zaterdag nog door met maar liefst 3-0 van Taylor te winnen. Een dag later won 'Mighty Mike' ook vrij makkelijk van Wayne Mardle (3-1).

Tegen Lloyd ging het allemaal een stuk moeilijker. Van Gerwen kwam zeer rap op een 0-2 achterstand. Daarna verzuimde de Engelsman op een aantal beslissende momenten uit te gooien.

Van Gerwen vocht zich terug tot 2-2, maar moest uiteindelijk de laatste set aan Lloyd laten. "Colin was gewoon te goed. En ik zat pas in de wedstrijd vanaf de derde set", aldus de balende tiener.

Finale

Hij houdt nog wel uitzicht op de individuele finale op zondag. De vijf Nederlandse darters spelen allemaal een keer tegen hun vijf Engelse collega's. Zaterdag is de landenfinale.

Vincent van der Voort verloor maandagavond met 0-3 van Mervyn King. Roland Scholten ging met dezelfde cijfers onderuit tegen Wayne Mardle. Ook Jelle Klaasen verloor, met 2-3 van Peter Manley. De tussenstand in de Masters of Darts is 11-4 in het voordeel van Engeland.