DEN BOSCH - De advocaten van Guus Hiddink hebben maandag vrijspraak gevraagd voor hun cliënt. Eigenlijk vindt de verdediging van de voetbalcoach, die wordt verdacht van belastingfraude, dat het juridische gevecht helemaal niet gevoerd had mogen worden.

Bovendien denken Hiddinks juristen dat hij bewust gezocht is als slachtoffer in een publicitair aantrekkelijke zaak.

Tien maanden

De pleidooien van de advocaten J. Leliveld en A. Verbruggen volgden op een eis van tien maanden onvoorwaardelijke celstraf, die officier van justitie C. Loos vorige week eiste tegen Hiddink.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Hiddink de Nederlandse belasting in 2002 en 2003 voor 1,4 miljoen euro opgelicht. Op zijn belastingaangifte vulde hij een adres in het België (Achel) in, waar hij volgens het OM nooit daadwerkelijk heeft gewoond.

Onwettig

Volgens de advocaten van Hiddink is het bewijs in de zaak op onwettige wijze verkregen; volgens hen reden om het OM niet ontvankelijk te verklaren. De belastende informatie kwam uit het strafrechtelijk onderzoek naar oud-PSV-directeur Fons Spooren. Uit telefoontaps bleek dat Hiddink mogelijk belastingfraude pleegde.

Aan de hand van die informatie is vervolgens een onderzoek gestart.

Verdenking

Leliveld: "Op dat moment had Hiddink echter nog geen belastingaangifte gedaan. Er was dus nog geen mogelijk strafbaar feit gepleegd. Bovendien was er geen verdenking tegen Hiddink."

Gewacht

De verdediging denkt ook dat er voor de zomer van 2003 al contact moet zijn geweest tussen de FIOD (de fiscale opsporingsdienst) en de belastingdienst. Het OM had derhalve kunnen weten dat Hiddink feitelijk nog geen aangifte had gedaan. "Er had op dat moment een fiscale discussie gestart kunnen worden, maar bewust heeft het OM gewacht tot er een strafrechtelijk zaak kon worden opgestart", aldus Verbruggen.

Leliveld en Verbruggen wilden het maandag niet zonder meer bevestigen, maar beide advocaten hebben de indruk dat het OM Hiddink in de val heeft laten lopen.

Ontvoerd

Verbruggen chargeerde vervolgens met een voorbeeld: "Als er aanwijzingen zijn dat premier Balkenende ontvoerd gaat worden, wacht je ook niet tot hij daadwerkelijk wordt gekidnapt. Dan grijp je eerder in. Ook bij Hiddink had het OM eerder contact met ons kunnen opnemen."

Vormfout

Los van die mogelijke vormfout heeft Hiddink volgens zijn verdedigers wel degelijk de intentie gehad om in het Belgische dorpje Achel te gaan wonen. Bovendien hebben alle geraadpleegde deskundigen verklaard dat hij fiscaal inwoner was van België. Dat hij daar niet daadwerkelijk gewoond heeft, doet volgens hen niet ter zake. Zeker omdat hij in Nederland geen huis ter beschikking had.

Leliveld: "Dat hij niet vaak in Achel is geweest, had ook te maken met zijn zeer drukke agenda in die periode. In de maanden november en december van 2002 had hij maar twaalf dagen de mogelijkheid om in België te zijn. Daarvan was hij er vijf in Achel. Dat is een substantieel deel."

Voetstuk

De officier haalde vorige week in zijn requisitoir hard uit naar Hiddink. De voetbalcoach is volgens Loos van een hoog voetstuk gevallen. Bovendien had de officier de indruk dat bij Hiddink de gedachte leeft dat hij boven de wet staat.

Het huis in België noemde hij een "schertsvertoning". Leliveld: "Ik heb nooit eerder meegemaakt dat een officier zulk taal gebruikt. Bepaalde elementen zijn enorm uitvergroot. Ook daar hebben wij onze twijfels bij."