AMSTERDAM - De onderhandelingen tussen Rafael van der Vaart en Ajax over een nieuw contract verlopen vooralsnog bijzonder moeizaam. Naar verluidt heeft de negentienjarige middenvelder via zijn zaakwaarnemer Søren Lerby flinkefinanciële wensen op tafel gelegd. Als de leiding van Ajax op de verlangensvan Van der Vaart ingaat, wordt hij de bestbetaalde Ajacied.

Directeur Arie van Eijden van Ajax sprak zondag tijdens de nieuwsreceptieeveneens over moeizame onderhandelingen met één speler. Hij noemde zijn naamniet, maar naar alle waarschijnlijkheid ging het om Van der Vaart. "Deverleiding is groot toe te geven aan de wensen van deze speler debestbetaalde van de selectie te worden."

"Maar we blijven, ook nu het onssportief voor de wind gaat, op het standpunt staan dat het individuelebelang van een speler ondergeschikt is. Zeker nu we als clubs in Europawillen proberen de salarissen in te dammen", aldus Van Eijden.

Van der Vaart heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2004 met een relatief laag salaris. De international gaf eerder al aan dat Ajax moest laten zien dat ze hem graag willen houden. Met 28 goals in 57 competitiewedstrijden was de jonge Heemskerker in zijn jonge carrière al regelmatig van doorslaggevend belang voor Ajax.