HENGELO - Het Nederlandse dartteam moet voorlopig zijn meerdere erkennen in Engeland. Na twee dagen van landenstrijd op het Masters of Darts-toernooi in Hengelo staan het Engelse PDC-vijftal met 7-3 voor.

Aanvoerder Raymond van Barneveld stelde in zijn beide wedstrijden van het openingsweekeinde teleur. Zaterdag was Peter Manley te sterk (2-3) en een dag later verloor 'Barney' met dezelfde setcijfers van Mervyn King. De Hagenaar verklaarde na afloop dat hij de druk miste om te presteren.

Van Gerwen

Lichtpuntjes waren de overwinningen van de 17-jarige Michael van Gerwen. Hij opende het evenement met een sensationele zege op veelvoudig wereldkampioen Phil Taylor met maar liefst 3-0. Het supertalent uit Boxtel besliste de laatste twee sets door 170 en 164 uit te gooien. Zondag bleek hij ook te sterk voor Wayne Mardle: 3-1.

Klaasen

Jelle Klaasen, de andere Brabantse jongeling die van de BDO overstapte naar de concurrerende bond, liet zien het darten niet verleerd te zijn. Na een minder periode pakte de verrassende Lakeside-kampioen van 2006, de draad zondagavond tegen Colin Lloyd op. Hij won na een aanvankelijk kansloos lijkende achterstand alsnog met 3-2.

De geroutineerde Hagenaar Roland Scholten verloor evenals stadgenoot Van Barneveld tweemaal. Ook Vincent van der Voort kon vooralsnog geen winstpartij laten noteren. Wel eindigden veel tweekampen zondagavond in verlies met het kleinst mogelijke verschil.

Van Barneveld-Taylor

Maandag staat de topper Van Barneveld-Taylor op het programma. Of het een herhaling wordt van de finale op het WK van profbond PDC een paar weken geleden is nog maar de vraag. Van Barneveld onttroonde toen de Engelse wereldkampioen door met 7-6 te winnen.

De Masters of Darts duurt nog tot en met 18 februari. De vijf Nederlandse darters spelen allemaal een keer tegen hun Engelse collega's. Komende zaterdag zal bekend zijn wat de beste dartnatie is aan de Noordzee. Zondag vindt de individuele finale plaats.