LUIK - De Belgische tennissers hebben zondag in Luik ten koste van Australië de laatste acht bereikt in de strijd om de Daviscup. Kristof Vliegen versloeg in de vijfde en beslissende partij Chris Guccione in drie sets: 6-4 6-4 6-4.

Eerder op de dag was Lleyton Hewitt nog te sterk geweest voor Olivier Rochus (6-2 6-3 6-7(4) 3-6 6-1) waarmee de Australiër de stand in evenwicht had gebracht. De Belgen treffen in de kwartfinales Duitsland.

Zweden

Zweden en Frankrijk deden wat van hen verwacht werd. De Scandinaviërs wonnen op bezoek bij Wit-Rusland. Robert Söderling bracht het derde punt binnen ten koste van Max Mirnii: 6-7 7-5 6-7 7-6 6-3. De partij nam ruim vier uur in beslag.

Het leverde de Zweden een duel op met Argentinië, dat in Oostenrijk de beslissing dankte aan debutant Juan Mario del Potro. Deze versloeg Jürgen Melzer. Del Potro verving de grieperige Jose Acasuso en sloeg zijn land in een vijfsetter naar de laatste acht: 7-6 3-6 6-4 4-6 6-2. Richard Gasquet was zondag in Clermont-Ferrand te sterk voor de Roemeen Andrei Pavel en bezorgde Frankrijk daarmee een plaats in de kwartfinales.

Roddick

Ook de tennissers van de Verenigde Staten bereikten ten koste van Tsjechië de laatste acht. Andy Roddick was zondag te sterk voor Tomas Berdych: 4-6 6-3 6-2 7-6 (4). De Amerikanen kwamen door die winst eveneens op een 3-1-voorsprong.

Spanje

De volgende tegenstander van de Amerikanen heet Spanje. In april hopen de Spanjaarden weer een beroep te kunnen doen op vedette Rafael Nadal die zich vrijdag kort voor de openingspartij tegen Zwitserland terugtrok met een spierblessure. De Zwitsers waren al net zo gehavend. Roger Federer had besloten de eerste ronde van het landentoernooi over te slaan.

Fernando Verdasco bezorgde de Spanjaarden zondag de beslissende 3-1-marge door de jeugdige Stephane Bohli in drie sets (6-3 6-3 6-2) te verslaan. Het was de eerste keer sinds de introductie van de wereldgroep in 1981 dat in geen van de acht duels in de eerste ronde de beslissing al op zaterdag was gevallen.

De Argentijnse tennissers plaatsten zich ten koste van Oostenrijk voor de kwartfinales. Invaller Juan Martin del Potro bezorgde Argentinië in Linz het beslissende derde punt door Jurgen Melzer in vijf sets te verslaan: 7-6 (4) 3-6 6-4 4-6 6-2. Argentinië moet het in de kwartfinales opnemen tegen Zweden.

Rusland

Titelhouder Rusland ontsnapte in Chili aan uitschakeling. Igor Andrejev won de vijfde en beslissende partij in vier sets van Nicolas Massu. De Chilenen hadden het voor 7000 enthousiaste fans nog spannend gemaakt door een achterstand van 2-0 weg te poetsen. Zaterdag wonnen ze het dubbel en zondag won Fernando Gonzalez het eerste enkelspel van Marat Safin. Andrejev redde de Russen.