SALT LAKE CITY - Gerard van Velde is in het officieuze klassement na vier afstanden tijdens de wereldbekerwedstrijden sprint in Salt Lake City net naast het podium beland. De Nederlander kwam 0,005 punten te kort voor het brons. Achter de ongenaakbare Jeremy Wotherspoon en Erben Wennemars werd de Amerikaan Joey Cheek derde.

Volgende week wordt tijdens het WK sprint in Calgary na vier afstanden de wereldkampioen bepaald. Saillant detail: vorig jaar op het WK greep Van Velde ook net naast een podiumplek. Toen werd hij vierde, achter Wotherspoon, Casey FitzRandolph en Mike Ireland.

Wotherspoon

De wedstrijden in Salt Lake City bewezen nog maar eens dat de Canadees Wotherspoon de uitgesproken favoriet is voor de wereldtitel. Hij won drie afstanden en vestigde een nieuw wereldrecord in het sprintklassement (137,270 punten).

Wennemars

Alleen Wennemars kon hem enigszins bijbenen. De rijder uit de ploeg-Orie verzamelde 137,645 punten en maakte vooral op de tweede dag indruk. Na een goede 500 meter (34,90), benaderde hij op de dubbele afstand het wereldrecord van Van Velde. Wennemars kwam tot een tijd van .07,33, de tweede beste tijd ooit. De schaatser bleef slechts 0,15 verwijderd van het wereldrecord.

Ondanks zijn goede prestaties op de Olympic Oval had Wennemars weinig zin om vooruit te kijken naar het WK. "Ik hoop dat ik indruk heb gemaakt", zei hij. "Maar dat wil ik alleen doen met daden, niet met woorden. Het is een mooie opsteker voor volgende week. Het belooft iets moois te worden."