HEERENVEEN - Alleen de schrijver van jongensboeken had dit scenario vooraf kunnen bedenken. In een uitverkocht Thialf kroonde Sven Kramer zich voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen allround. Om het succesverhaal compleet te maken deed de lokale favoriet dat door op de afsluitende tien kilometer een wereldrecord te vestigen.

Ruim 12.000, voornamelijk in oranje uitgedoste, schaatfans waren naar de Friese schaatstempel getogen om de zegetocht van het 20-jarige wonderkind uit Oudeschoot te aanschouwen. Kramer mocht op de laatste afstand ruim een seconde verliezen op zijn rivaal Enrico Fabris.

In plaats van beheerst naar de zege te schaatsen, besloot de TVM-rijder het publiek te trakteren op een galavoorstelling. De allrounder klokte op de tien kilometer een tijd van 12.49,88 en scherpte daarmee zijn eigen wereldrecord aan.

Zaterdag

"Ik had nog iets recht te zetten van zaterdag", sprak Kramer, verwijzende naar zijn matig optreden op de 1500 meter. "En dat is me wel gelukt. Om zo dit toernooi af te sluiten is ècht mooi."

Die mondiale toptijd maakte het bijzondere optreden van de jonge Fries nòg specialer. Amper 20 jaar, maar wel al 's werelds beste schaatser. Zijn zaakwaarnemer voorspelde vorige week al dat het tijdperk-Kramer is aangebroken. Op de WK allround bevestigde zijn pupil die uitspraak: "Het begint er nu op te lijken, hè", sprak hij grijnzend. "Met deze Europese- en wereldtitel gaat het fantastisch."

Twijfel

Kramer kende de afgelopen dagen geen enkel moment twijfel. Hij was overtuigd van zijn eigen kunnen, al voelde hij de druk van heel Nederland op zijn schouder rusten. "Mentaal was dit heel zwaar", zei de kampioen. "Het is niet makkelijk als 16 miljoen mensen vinden dat je dit WK moet winnen. Dat maakt 't er niet makkelijker op."

Toch is de jonge schaatser inmiddels ervaren genoeg om met die hoge verwachtingen om te gaan. In uiterst volwassen taal maakte hij dat aan zijn toehoorders duidelijk: "Je bent professional. Dus moet je daar boven staan. Je moet zorgen dat je leidt, niet dat je je laat leiden."

Concurrenten

De zegetocht van Kramer werd vrijdagmiddag al ingezet, toen Kramer een uitstekende 500 meter afwerkte. Hij verloor amper tijd op zijn concurrenten Davis en Fabris, waardoor de TVM-rijder later die dag op de vijf kilometer moeiteloos de macht kon grijpen. Zelfs na een matige prestatie op de 1500 meter (6e) gingen er geen alarmbellen rinkelen.

Zijn coach Gerard Kemkers raadde hem wel aan dat hij zondag ervoor moest zorgen dat niemand nog aan die 1500 meter zou denken. Kramer volbracht die opdracht met verve. Na een boeiend gevecht met teamgenoot Carl Verheijen (3e in de eindstand) bracht hij na 12.49,88 de klok tot stilstand.

Vooruit

Terwijl de gouden medaille nog om zijn nek bungelde, keek Kramer alweer vooruit naar het volgende titeltoernooi; de WK afstanden, begin maart. Om de voorbereiding op dat evenement niet te verstoren, staan er de komende dagen geen huldigingen op het programma. Een bezoekje aan het tv-programma Pauw & Witteman is één van de weinige uitstapjes die de Fries zich de komende tijd gunt.

"Ik kan nog drie keer wereldkampioen worden", sprak de schaatser, die op de WK afstanden start op de ploegachtervolging, 5000 en 10.000 meter. "Daar ga ik mijn uiterste best voor doen."

Want de komende jaren wil Kramer nog graag het mondiale schaatsen volledig naar zijn hand zetten. Al beseft de inwoner van Oudeschoot dat dat niet eenvoudig wordt: "Ze zeggen altijd dat het makkelijker is om aan de top te komen, dan daar te blijven. Nou, mijn taak om het tegendeel te bewijzen."