HEERENVEEN - Ireen Wüst is begonnen aan een avontuur en niemand weet waar het eindigt. Op haar olympisch goud van Turijn 2006 volgde zondag de wereldtitel allround in Thialf. "Deze is nog mooier", zei ze, na Heerenveen in vuur en vlam te hebben gezet.

De Brabantse is pas 20 jaar oud, maar voorlopig lijkt op haar geen maat te staan. Op nationaal gebied heeft ze (als allrounder) geen concurrentie meer, op het internationale podium heerste ze dit weekeinde met overmacht. "Van de eerste tot de laatste meter voelde ik me perfect."

De voor de hand liggende conclusie is dat het tijdperk Wüst is aangebroken. Zelf relativeerde ze dat. "Cindy Klassen is pas halverwege het seizoen begonnen, Anni Friesinger is voornamelijk aan het sprinten geweest. Maar ze waren hier wel en ik heb ze verslagen. Daar gaat het om."

Groeien

Aan bespiegelingen waagde ze zich niet. Waar het allemaal gaat eindigen? Eerst nog een keer vlammen bij de WK afstanden in Salt Lake City. Op het "supersnelle" ijs van de Utah Olympic Oval wellicht een wereldrecord aanvallen. "In de zomer gaan we wel weer naar het volgende seizoen kijken. Maar natuurlijk kan ik nog groeien."

Eigenlijk was het WK allround vrijdagavond al beslist, nadat Wüst op de 500 meter het verschil met Friesinger minimaal hield.

Vertrouwen

"Een weekeinde waarin alles lukt maakt een schaatser niet vaak mee in zijn loopbaan. Voor mij was dit zo een weekeinde. Het viel allemaal zoals het vallen moest. Ik voelde me goed, had vertrouwen en vervolgens was elke slag raak. Op een gegeven moment zag ik echt wel aankomen dat de titel voor mij was."

Eén moment van twijfel was er. "In de nacht van zaterdag op zondag werd ik om kwart over vijf wakker. Toen waren er even de zenuwen. Wat moet ik doen vandaag? De 5 km schaatsen. Hoe ging de laatste 5 km? Die ging teleurstellend, laat ik maar zeggen. Maar eenmaal aan de start viel alles van me af. Ik wist gewoon dat het goed was."

In Collalbo bij de EK allround verspeelde Wüst op de slotafstand een riante voorsprong aan de Tsjechische Martina Sablikova. De gigantische dip waarin ze volgens de buitenwereld terecht kwam was volgens Wüst niet meer dan een dipje. "De dag zelf was moeilijk. Kort later ben ik naar Hamar gegaan, voor de WK sprint. Daar werd ik tweede. Dat gaf meteen weer een goed gevoel."

Publiek

De titel van Thialf vond ze mooier dan die van Turijn, een jaar eerder. "Op de Spelen was ik een outsider, iemand die misschien wel iets leuks zou kunnen doen. Hier heb ik onder druk, in de rol van favoriet, in een vol stadion en voor eigen publiek gepresteerd. Het heeft hier een totale gekte teweeg gebracht. Ik vond het vrij ongelooflijk allemaal. Als in een droom. Maar ik ben echt wakker."

Derde werd ze op de 5000 meter, na de 1500 en de 3000 meter overtuigend te hebben gewonnen. "Ik merkte al snel dat Anni vandaag niet bij me weg ging rijden. Mijn prestatie op de 5 km bewijst dat ik me ook over de lange afstanden geen zorgen hoef te maken. Op de sprint heb ik de aansluiting gevonden. Vorig seizoen moest ik het gat met Friesinger en Klassen dichten. Nu is het andersom. Dat geeft een goed gevoel."